Agydaganatot találtak McCain szenátornál

Fotó: MTI/AP / Matthias Schrader

-

A 80 éves politikust a múlt héten egy vérrög miatt műtötték.


John McCain arizonai republikánus szenátornál agresszív agydaganatot állapítottak meg. McCaint a múlt pénteken műtötték meg, vérrögöt távolítottak el a koponyájából. Bár állapotát kielégítőnek mondták, az orvosok jelezték: komolyabb baj lehet, tekintettel arra, hogy az arizonai politikust korábban már többször operálták bőrrákkal.

A mostani beavatkozás után a Mayo klinika orvoscsoportja bejelentette: glioblasztomát, a rosszindulatú agydaganatok egyik agresszív formáját diagnosztizálták, a vérrög is emiatt alakult ki. A daganatot eltávolították. McCain irodája szerint a 80 éves politikus hangulata jó, és Arizonában, a családja körében lábadozva bizakodik, hogy a várható kezelések hatásosak lesznek. Meghan McCain, a szenátor lánya szerint édesapját "a rákbetegség sokféle módon érintheti, de megadásra soha nem kényszerítheti".

Donald Trump és felesége mielőbbi gyógyulást kívánt. „John McCain szenátor mindig is nagy harcos volt. Gyógyulj meg hamar!” – áll az elnök közleményében. Barack Obama amerikai hősnek nevezte a szenátort és azt írta: a legremekebb harcos, akivel találkozott. „A rákbetegség nem tudja, mire vállalkozott, küldd el a pokolba, John!”

Közleményben kívánt jobbulást Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének és Chuck Shumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője is. Szerdán a republikánus szenátorok egy csoportja az egészségbiztosítási törvény jövőjéről tanácskozott, s előtte közös imádságot tartott McCain felgyógyulásáért. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, McCain egyik legjobb barátja szerint a beteg politikus azt üzeni, hogy minél előbb igyekszik vissza a szenátusba.

McCain a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke. Szókimondó politikusként ismerik, aki mindig képes kétpárti megállapodásokat is elérni.

A vietnami háborúban McCain repülőgépét lelőtték és 1967 októberétől 1973 márciusáig fogságban volt, megkínozták és magánzárkában különítették el. Visszautasította, hogy előbb bocsássák szabadon, mint a többi amerikai katonát. Ekkortól tartják őt a nemzet hősének.