Agyba-főbe dicséri Besicet Anglia első számú szakírója

Fotó: Getty Images / Alex Livesey

-

Jonathan Wilson szerint a volt Fradi-játékos fáradhatatlan, intelligens, agresszív, igazi főnyeremény az Evertonnak.


Az angol, (vagy egyenesen a nemzetközi futball?) egyik legünnepeltebb szakírója, Jonathan Wilson hosszabb írásban dicséri Muhamed Besicet a Guardian című brit lap online kiadásában.

A Ferencvárostól tavaly nyáron az Evertonhoz kerülő bosnyák válogatott középpályásnak a szerda esti, Manchester City ellen 2-1-re megnyert Ligakupa-elődöntő még csak a harmadik olyan mérkőzése volt, amin kezdőként lépett pályára az idényben (hosszú ideig volt sérült), de nem látszott rajta, hogy különösebben izgulna, írja Wilson.


Besic-parádé


Míg a meccs előtt unottan ásítozott a játékoskijáróban, addig a mérkőzés 90 perce alatt valódi klasszis teljesítményt nyújtott, és, ha a bajnokságban csak a 11. helyen álló Everton „szurkolói valami miatt optimisták lehetnek, az nem más, mint Besic”.

A 23 éves bosnyák szűrő nagyszerű teljesítménye különösen párja, a kissé szedált teljesítményt nyújtó Gareth Barry mellett volt feltűnő. Míg az angol válogatott focista alig mutatott valamit, addig Besic megállíthatatlan volt. A kezdőként pályára lépő 22 játékos közül övé volt a legtöbb szerelés (ezek közül csak egy volt a saját kapujára veszélyes 25 méteres zónán belül), fáradhatatlanul futott és küzdött, valamint remekül vette ki a részét a passzjátékból.

Ez utóbbi különösen akkor vált fontossá, amikor az utolsó tíz percet 10 emberrel kellett lejátszania az Evertonnak Seamus Coleman sérülése miatt. Ebben az időszakban pláne a bosnyák volt a főszereplő, akitől nem tudták a szabályos eszközökkel elvenni a labdát a City játékosai – többször is tapsra ragadtatva a Goodison Park közönségét. „Besic produkciója, és, az, ahogy ebben az időszakban a labdával bánt, igazi futballintelligenciáról tanúskodnak” – írja a szerző.


Muhamed Besic beállt a Tottehnam ellen, és minden jóra fordult


Besic utoljára szeptemberben, a Chelsea elleni 3-1-es győzelem alkalmával kezdett, de egy izomsérülés miatt korán le kellett cserélni. Azóta csak kétszer lépett pályára, mindkétszer csereként, de már a második alkalommal, a hétvégi, Tottenham elleni mérkőzésen látszott, hogy kezd formába lendülni. A 60. percben lépett pályára, és ettől fogva szinte végig az Evertonnak állt a meccs (végül 1-1 lett). Edzője, Roberto Martínez a mérkőzése után azt mondta, hogy Besic futballja „fertőző” volt, abban az értelemben, hogy át tudta adni a szellemiségét a többi pályán lévő társának.

Wilson azt sem felejti el megemlíteni, hogy Besic nem egy könnyű karakter. Tizennégy éves korában kizárták a csapatból, ahol játszott, de ő akkor is azt hajtogatta, hogy nem érdekli, egyszer úgyis ő lesz a világ legjobb játékosa. 2012-ben már a Hamburg játékosa volt, amikor a pályán verekedett össze edzőjével, Torsten Finkkel – ezt követően került a Ferencvároshoz. Tavaly pedig egy Andorra elleni Eb-selejtezőn állították ki, amikor egy kemény belépőre válaszul használt rágógumiját hozzávágta a szabálytalankodóhoz.


Lionel Messitől sem ijedt meg a 2014-es braziliai világbajnokságon


2014-ben általános meglepetésre bekerült a bosnyák válogatott vb-keretébe, mi több, csapata mindhárom csoportmeccsét végigjátszotta. A világbajnokság után pedig 4 millió fontért megvette az FTC-től az Everton.

„Mo hihetetlenül természetes módon tudja egyensúlyba hozni azt, hogy úgy legyen erős és agresszív, hogy közben rendkívül technikásan bánik a labdával. Megvan benne a Premier League-hez szükséges erő, ugyanakkor kiváló a hosszú és a rövid passzok terén is” – mondta róla az első felkészülési meccs után Martínez.

Éppen ezekből tartott látványos bemutatót a Manchester City ellen.