Aggyal mozgatott robotkar segít sörözni egy amerikai férfinak

Fotó: Caltech / Spencer Kellis

-


Tíz évet kellett várnia sérülése után a nyaktól lefelé lebénult Erik G. Sortónak, hogy ismét a saját kezével emeljen a szájához egy sörösüveget. A szóban forgó kéz acélból és műanyagból készült ugyan, mozgatását egy számítógép segítette, de Sorto irányította az agyába ültetett elektródákkal a kart – írja a LiveScience.

A férfi egyelőre nem használhatja a protézist a laboratóriumon kívül, mindennapi életében továbbra is külső segítségre szorul. A sikeres kísérlettel viszont belátható közelségbe került egy olyan segédeszköz, amely sokkal jobbá teheti a lebénult emberek életét.Robotkart már korábban is mozgattak agyi parancsokkal, a fő kihívást nem ez, hanem a mozgás finomítása jelentette. Kezdetben a mozgásokért felelős motoros kéregbe (MC) ültették az elektródákat. Az ilyen esetekben viszont a kart vezérlő páciensnek minden mozdulatra - a kar felemelése, elmozdítása, a csukló kinyitása és összezárása - külön kellett koncentrálnia. Áttörést jelentett, amikor az elektródákat a cselekvéstervezéssel foglalkozó posterior parietális kéregre (PPC) helyezték, ezzel lényegesen finomabbá vált a karok mozgása.


Ezzel a módszerrel nem a kart vezérlő jeleket, hanem az ember mozgási vágyát lehet érzékelni. A vágyat egy olyan számítógép alakítja át mozgássá, amely gyakorlatilag a motoros kéreg szerepét játssza. A jövőben a kutatók olyan mozgatóprogramot akarnak kidolgozni, amellyel az egyes ujjak vezérlése is megoldható.