Aggódnak a dékánok a jogászképzésért

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-


Meglepődtek a dékánok, amikor meglátták azt a törvényjavaslatot, amely a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről (NKE) szól. Ennek lényege, hogy a jövőben kizárólag a Közszolgálati Egyetemen lenne államtudományi képzés.


Megszereztük az Állam- és Jogtudományi Karok Dékáni Kollégiumának állásfoglalását, melyben az áll, elfogadhatatlan az osztatlan államtudományi képzés létrehozásának terve. A Kollégium ezért azt kéri, vonják vissza a törvényjavaslatot, mert a jogászképzésnek Európában és Magyarországon is nélkülözhetetlen részét képezi az államtudományi képzés, a kettőt nem lehet egymástól elválasztani, és az Állam- és Jogtudományi Karokon adottak a személyi feltételek és az infrastruktúra is az oktatáshoz.A dékánok úgy látják, a törvényjavaslat súlyosan sérti az Állam- és Jogtudományi Karok és a jogászképzés jövőjét.


Patyi András, az NKE rektora az MTI-nek úgy reagált, az egyetem átalakítása a közszolgálati életpálya kialakítását szolgálja és nem veszélyezteti más jogászképző intézmények munkáját. A rektor felhívta a figyelmet arra, hogy a most benyújtott javaslatban a jogászképzést nem is említik. Csak azt rögzítik, hogy államtudományi nevű képzést a jövőben csak az NKE indíthat majd.


Ettől még a jogászképzésnek ugyanúgy megmarad az államtudományi tartalma is, és széleskörű társadalomtudományi ismereteken alapuló rendkívül értékes diplomát ad

- jegyezte meg a rektor. Patyi András kiemelte: az NKE ezután sem lesz jogászképző intézmény, továbbra is alapvetően közszolgálati pályára készítik fel az ott végzetteket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek az NKE államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakításáról szóló javaslatot.