Aggódik az ENSZ BT, százak vesznek a Földközi-tengerbe

Fotó: AFP / GIOVANNI ISOLINO

-

Idén eddig 36 ezren próbáltak Európába jutni a Földközi-tengeren át. Csaknem 1800-an nem jutottak át a túlsó partra. Az ENSZ BT szerint most már csinálni kellene valamit.


Súlyos aggodalmát fejezte ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) amiatt, hogy a Földközi-tenger térségében fokozódik az embercsempészek tevékenysége. A testület egyúttal sajnálatát tolmácsolta a vasárnapi hajókatasztrófa miatt, amely a feltételezések szerint több száz bevándorló életébe került.

A New Yorkban kiadott BT-nyilatkozat szerint csak idén 36 ezren próbáltak már meg Európába jutni a Földközi-tengeren át, többségük Líbiából indult. Az ENSZ becslései szerint csaknem 1800-an nem jutottak át a túlsó partra, mert útközben meghaltak.

A nyilatkozat szerint a BT tagjait nagyon aggasztja, hogy az illegális bevándorlók csempészete a közelmúltban jelentősen megnövekedett, és nagyobb lett az emberéletek elvesztésének veszélye is. Mindez a térség stabilitására is negatív következményekkel jár - tette hozzá a Biztonsági Tanács, sürgetve, hogy a szervezett bűnbandák tagjait állítsák bíróság elé.