Aggasztóan sok kanadai áll terroristának

Forrás: Jaysh Al-Islam honlapja

-

Mintegy kétszáznegyven kanadai állampolgár próbált csatlakozni az elmúlt időszakban különféle terrorszervezetekhez, az Iszlám Államhoz, a Boko Haramhoz, az al-Kaidához vagy az al-Shabaabhoz - áll a kanadai szenátus nemzetbiztonsági bizottságának szerdán kiadott jelentésében.


A The Canadian Press hírügynökség által idézett dokumentum szerint 145 kanadai csatlakozott a megnevezett terrorcsoportokhoz, és 93-an tettek rá sikertelen kísérletet.


A szenátusi bizottság ajánlásokat fogalmazott arra nézve, hogyan lehetne megállítani a folyamatot. A cél az - írják a szenátorok - hogy csökkenjen a kanadai polgárok fenyegetettsége, beleértve azokat a fiatalokat is, akiket becsalogathatják ezekben a szélsőséges szervezetekbe. A dokumentum úgy fogalmaz, hogy a kanadai civilizált társadalomnak minden rendelkezésre álló eszközt igénybe kell venni e "legcivilizálatlanabb erő" megfékezéséhez és legyőzéséhez. A javaslatok között szerepel a kanadai muzulmán közösséggel való tevékeny együttműködés, terrorlista összeállítása, illetve az imámok oktatását és képesítését lehetővé tevő eljárások kidolgozása.


A kanadai parlament júniusban fogadott el terrorellenes törvényt, amely jelentős mértékben tágította a titkosszolgálatok hatáskörét a terrorizmus elleni harcban.