Aggasztó jelentést tett közzé Kína a klímacsúcs előtt

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Kínában gyorsabban növekszik a tengerszint és a hőmérséklet a globális átlaghoz képest.


Az 1980-2012 közötti időszakban a tengerszint évi átlag 2,9 millimétert emelkedett Kína partvidékén, a hőmérséklet 0,9-1,5 Celsius-fokkal nőtt az 1909 óta eltelt 100 év alatt, a gleccserek pedig 10,1 százalékkal zsugorodtak az 1970-es évek kezdete óta a 21. század elejéig. A jelentést három éven át tartó kutatás után készítette a kínai tudományos akadémia, a meteorológiai hatóság és több, mint 500 tudós a kínai tudományos és technológiai minisztérium megbízásából.

Az adatok szerint Kínában a globális átlaghoz képest a hőmérséklet és a tengerszint is gyorsabban növekszik. A dokumentumot a Párizsban november 30-án kezdődő klímacsúcs elé terjesztik - közölte Csen Csuan-hong, a minisztérium illetékese.

A tudósok szerint a felmelegedés folytatódni fog Kínában, az évszázad végégig 1,5-5 Celsius-fok között emelkedhet a hőmérséklet. A klímaváltozás kockázatokat és lehetőségeket is egyaránt rejt Kína számára, ám végül több kárt fog okozni, mint hasznot hozni - mondta Csao Csing-csen, a jelentést készítő szakértői csoport helyettes vezetője.