Aggasztja Brüsszelt a romák diszkriminációja

-

Több uniós tagország ellen is folyik már kötelezettségszegési eljárás a romák diszkriminációja miatt. Eljárás indulhat Magyarország ellen is, ha az Európai Bizottság, ha nem kap kielégítő választ a diszkriminációt firtató kérdéseire – értesült a Népszabadság.


Az Európai Bizottság jelenleg strukturált párbeszédet („pilot") folytat a magyar kormánnyal annak föltárására, hogy a romák oktatása, illetve lakhatása terén Magyarország végrehajtja-e az unió faji egyenlőségről szóló irányelvét.

A Népszabadság meg nem nevezett forrásai arról számoltak be a lapnak, hogy az Európai Bizottság tavaly év végén kezdte vizsgálni, hogy a magyar oktatási törvény módosítása – amely lehetővé teszi a roma származású tanulók szegregációját is – sérti-e a közösségi irányelvet. E módosítás nyomán a kormány rendeletben szabályozhatja, hogy mely esetekben tekinthet el az elkülönítés törvénybe foglalt tilalmától.
A norma elemzése aggályokat keltett Brüsszelben, amelyeket a magyar kormánynak címzett levélben fogalmaztak meg, erősítette meg hivatalosan is Vera Jourová igazságügyi biztos a DK-s Niedermüller Péter kérdésére válaszolva.

A bizottság tavaly szeptemberben Csehország, idén áprilisban Szlovákia ellen indított kötelezettségszegési eljárást a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt. Jelenleg Olaszország is Magyarországhoz hasonló egyeztetéseket folytat a roma családok elkülönített táborokban történő tömeges elhelyezése miatt.