Afrikaiakra támadt az olaszországi lövöldöző

Fotó: Abraham Sobkowski

-

Egy férfit őrizetbe vettek, nem tudni, volt-e társa.


Hat afrikai megsebesült, amikor egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre az olaszországi Maceratában. Az áldozatok külföldiek, egy gyanúsítottak őrizetbe vettek a rendőrök. Négy sebesültet már kiengedték a kórházból, kettőjük állapota súlyosabb, mivel a lövések végtagjaikat érték. A támadó délelőtt két fiatal afrikaira lőtt, és egyiküket megsebesítette. Később ismét tüzet nyitott, célpontjainak egyike egy afrikai nő volt.

Macerata polgármestere arra figyelmeztetett, hogy senki se menjen az utcára, mert "egy fegyveres férfi lövöldöz a városban egy autóból". A kijárási tilalmat azóta feloldották.

Amikor megadta magát a rendőröknek, a gyanúsított olasz nemzeti színű zászlót terített a vállára, és karját az olasz fasiszta köszöntés a magasba lendítette. A 28 éves elkövető büntetlen előéletű, 2017-ben az Északi Liga párt önkormányzati jelöltje volt, de nem választották meg.

Maceratában pár napja egy 18 éves olasz lány feldarabolt holttestét találták meg két bőröndben, és a rendőrök egy nigériai férfit vettek őrizetbe. Az áldozat és a gyanúsított is drogfüggő. A meggyilkolt lány Facebook-profilján számos idegengyűlölő komment jelent meg. A Maceratában élő nigériai közösség szombatra szolidaritási megmozdulást tervezett a meggyilkolt lány emlékére, ezt a lövöldözés miatt elhalasztották.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője azt mondta, hogy a "féktelen migráns invázió teremtett társadalmi feszültséget " Olaszországban. Később Salvini azt mondta, hogy elítéli a lövöldözést. Roberto Saviano olasz író azzal vádolta meg Salvinit, hogy migránsellenes jelszavaival felbújtója volt a lövöldözésnek. A szélsőjobboldali Új Erő (FN) védelmébe vette az elkövetőt, mert szerintük az olasz állam kizárólag a migránsokat védi.Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) volt miniszterelnöke nyugalomra és felelősségre szólította fel politikustársait.