Afrikai hangzású névvel nehezebb lakást bérelni

Fotó: Image Source / JOSE LUIS PELAEZ, INC.

-

„Anne Murphy” névvel az esetek 56 százalékában lehet sikeresen lakást bérelni az Airbnb-n, „Latonya Robinsonként” azonban az arány csak 35 százalék. Az afrikai hangzású nevűeknek kevésbé adnak ki szívesen a tulajdonosok egy harvardi kutatás szerint.


Az eredményeket az sem befolyásolja, hogy a tulajdonos fekete vagy fehér, szegény vagy gazdag. A fehérnek hangzó nevűek az esetek felében tudtak sikeresen lakást bérelni4, a feketének hangzóak 42 százalékához képest – írja a The Atlantic.


„A kutatás megmutatta, hogy nem árt óvatosnak lennünk. Ha több információt közlünk, az megkönnyítheti a tranzakciókat, de ugyanakkor a diszkriminációnak is nagyobb teret hagy” – írta a három kutató: Ben Edelman, Michael Luca, és Dan Svirsky.

A tanulmány készítői összesen 6400 bérleti ajánlatot küldtek hamis Airbnb-profilokról. A neveket szándékosan úgy választották meg, hogy azok vagy nagyon fehérnek (Todd McCarthy) , vagy nagyon feketének tűnjenek (Tyrone Robinson). A profilokon nem szerepeltek arcképek.

A profilokkal 5 nagyvárosban – Baltimore-ban, Dallasban, Los Angelesben, St. Louis-ban és Washingtonban – próbáltak lakást bérelni, és az eredmények nagyjából mindenhol megegyeztek.

Az Airbnb szóvivője a tanulmány megjelenése óta jelezte, hogy már felvették a kapcsolatot a kutatókkal, és remélik, együtt tudnak majd dolgozni a jövőben.