Afrikában csináltak ilyet a tankönyvekkel, és nem vált be

Fotó: MTI/Rosta Tibor / István Hajdu

Itthon és külföldön is bírálják az új tankönyvtörvényt. A Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége szerint csak Strassbourghoz fordulhatnak a tankönyvkiadók, de ott hiába nyernének, mire megszületik a döntés, már csődbe mentek.


A Parlament hétfőn fogadta el a tankönyvkiadást és -terjesztést államosító új tankönyvtörvényt, melynek értelmében januártól évfolyamonként minden tantárgyból csak kétféle kiadványvból választhatnak a pedagógusok. A kormány szerint az eddigi túlkínálat a minőség rovására ment. Az oktatási szakértők, például a közéjük számító Pokorni Zoltán (Fidesz), a parlament oktatási bizottságának elnöke vitatkoznak ezzel, szerintük a diákok nem egyformák, az eltérő igényekhez és tanulási módszerekhez nem elég a két tankkönyv. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének igazgatója, Zentai Péter László közleményében azt írta: „A piacuktól megfosztott kiadóknak feltehetően a strasbourgi bírósághoz kell majd fordulniuk. Ebben az a szomorú, hogy még ha a bíróság igazat ad is nekik három-négy év múlva, addigra mindannyian tönkremennek majd.” A Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége (International Publishers Association, IPA) is szót emelt az új törvény ellen. Graham Taylor, az IPA oktatási bizottságának elnöke szerint ilyesmi leginkább Afrikában történt a nyolcvanas években, „és mindenütt ellátatlan pusztaságokat hagyott maga után, amikor az állami rendszer összeomlott a saját súlya alatt.” A szakértő kiemelte azt is, szerinte a tanároknak meg kell adni azt a szabadságot, hogy kiválaszthassák azokat a könyveket, amelyeket használnak a diákjaikkal, és „nem szabad, hogy ezeket állami bürokraták kényszerítsék rájuk.” Jens Bammel, az IPA főtitkára azt mondta: „Ez a lépés tönkre fogja tenni a tankönyvkiadást Magyarországon. Az ilyen politika már oly sokszor megbukott, hogy nem számítottunk arra, hogy bármelyik kormány akár csak megfontolás tárgyává is tegye.”


Pokorni szerint rossz az új tankönyvtörvény

„Nem fedi le két tankönyv a sokféleséget” - nyilatkozta Pokorni Zoltán (Fidesz) az Indexnek az új tankönyvtörvény kapcsán. A Parlament Oktatási bizottságának vezetője szerint rossz az új tankönyvtörvény, mivel nem veszi figyelembe azt, hogy a diákok sokszínűek, eltérő módokon tanulnak. A fideszes politikus azt is elmondta, hogy a törvényjavaslatról se előzetesen, se utólagosan nem egyeztetett vele Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter. A hétfőn szavazásra bocsátott tankönyvtörvényt vasárnap terjesztette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tervezet szerint az állam választaná ki, hogy mely tankönyvekből választhatnak az iskolák. Évfolyamonként csak kétféle változat áll majd a pedagógusok rendelkezésére.

Hoffmann: a kettő több mint kettő

„A két tankönyv nem kettőt jelent, hanem sokkal többet” – jelentette ki Hoffmann Rózsa, aki szerint az új rendszerben akár nőhet is a tankönyvek száma egy-egy évfolyam és tantárgy esetében. Keddi sajtótájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár elmondta: a törvény tantárgyanként, modulonként, iskolatípusonként, valamint az iskolák kerettanterveikként korlátozta a tankönyvek számát kettőre. Hoffmann szerint a tankönyvek száma így nőhet is, mert lehet, hogy magyar irodalom nyolcadik osztályban nem öt-, hanem tízféle tankönyv is lesz a jövőben. Megjegyezte: egy osztályban eddig is 25-30 diák volt ugyan, mégis csupán egy tankönyvet használtak osztályonként a pedagógusok. Hoffmann szerint a tanároknak ezután is meglesz a szabadságuk, hogy segédeszközöket alkalmazzanak vagy ajánljanak a tanulóknak. Beszélt arról is, hogy a korábbi rendszerben nem volt egységes központi szabályozás, így a tankönyvek vették át a tartalmi szabályozás szerepét. Hoffmann úgy véli, az új rendszer már „nem indokolja, hogy a kötelezően választandó kerettantervekhez egyenként igen nagy tankönyvválaszték tartozzon”. Mint mondta, a törvénnyel a szülőknek és a családoknak szerettek volna kedvezni, mivel szerinte „a kisebb választék a tankönyvek olcsóbbá válását eredményezi”. Hoffmann szerint mivel felmenő rendszerben vezetik be az új tankönyvellátást, ezért az jövő évben az csak az elsősöket, másodikosokat, ötödikeseket, hatodikosokat, kilencedikeseket és tizedikeseket érinti majd.