Afganisztán visszafogadja a kiutasított migránsokat

Fotó: MTI/EPA / GEORGI LICOVSZKI

-

Mielőtt elindulnának a repülők, fel kell építeni a repülőteret Kabulban.


A menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt között az EU Afganisztánnal - közölte az Európai Bizottság. Afganisztán pénzügyi támogatás fejében vállalja, hogy az unióval közösen megakadályozza az illegális migrációt és visszafogadja az Európába vándorolt, nemzetközi védelemre nem jogosult állampolgárait. A nemzetközi szerződéseknek megfelelően az EU-nak továbbra is kötelessége a háború és az üldöztetések elől menekülők befogadása, ugyanakkor visszafordíthatja a gazdasági bevándorlókat.

A megállapodás részleteinek az uniós külügyminiszterek feladata lesz. Kedden és szerdán EU-Afganisztán konferenciát tart az Európai Tanács az uniós tagországok külügyminisztereinek és szakdiplomatáinak részvételével Brüsszelben. A tanácskozáson részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A konferencia témája a migrációs válság megoldása mellett a háború sújtotta ország békéjének megteremtése és megőrzése, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztések, valamint az állami reformtörekvések uniós támogatása lesz.

A megállapodás teljesítéséhez egy, a menekültek visszaszállítását fogadó repülőteret építenek az afgán főváros, Kabul mellett - mondta Maja Kocijancic, az EU illetékes szóvivője. A szerdán várható megállapodás értelmében Afganisztán vállalja, hogy az első hat hónapban 50 repülőgépet fogad.

Az Eurostat szerint a szíriaiak után az Afganisztánból érkeztek a legtöbben Európába. Számuk 2015-ben az előző évhez képest megnégyszereződött, és elérte a 178 ezret. 2016 második negyedévében 50 300 afgán nyújtott be menedékkérelmet.