Afgán migráns molesztált szír nőt - durva verekedés tört ki Pireuszban

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Durva verekedés tört ki afgán és szíriai migránsok között csütörtökre virradóra a görögországi Pireusz kikötőjében; többen megsérültek - jelentette csütörtökön az Ana görög hírügynökség a kikötői rendőrségre hivatkozva.


Az összetűzést az váltotta ki, hogy egy afgán férfi egy szíriai nőt molesztált. A kikötő egy része az éjjel csatatérré változott. Fiatal afgánok és szírek tucatjai csaptak össze, és dobálták kövekkel egymást. Beverték azoknak a várótermeknek az ablakait is, amelyekben emberek aludtak.


Ketten súlyosan megsérültek, többen könnyebb sérüléseket szenvedtek és orvosi ellátásra szorultak - jelentette a Skai görög televízió. Egy nőt sokkos állapotban vittek kórházba. Az összetűzéseknek a rendőrség vetett véget.

A pireuszi kikötőben 5800 migráns táborozik, a várótermekben alszanak és a szabadban sátoroznak. Nem fogadják el a görög hatóságok ajánlatát, hogy menjenek befogadótáborokba. Sokan még mindig abban reménykednek, hogy megnyitják előttük a közép-európai országok határait, és attól félnek, hogy ha befogadótáborokba mennek, "ottfelejtik" őket. A táborokban uralkodó állapotokat is bírálják. Egy nő például úgy nyilatkozott a Skai televíziónak, hogy nem szívesen megy olyan táborba lakni, ahol skorpiók és kígyók vannak, miként azt a közép-görögországi Lárisza városában megtapasztalta.

Görögországból március 9. óta nem tudnak továbbutazni a balkáni államokba az érvényes úti okmányok és vízum nélkül érkezők. A török partokról az égei-tengeri görög szigetekre tartó migránsáradat az Európai Bizottság keddi közleménye szerint a múlt héten alábbhagyott ugyan, de újabban ismét erős növekedést mutat.