Afgán–amerikai közös akció indult Kunduz visszafoglalására

Fotó: MTI/AP / Uncredited

-

A stratégiai jelentőségű tartományi központban egy napja a tálibok az urak. Az afgán védelmi minisztérium és a nemzetközi erők parancsnoka együtt jelentette be, hogy az afgán hadsereg és az amerikai légierő ezt nem hagyja annyiban.


A lázadók hétfőn elfoglalták a stratégiai jelentőségű tartományi székhely központját, megszállták a kormányzati épületeket, és kiszabadítottak több száz fegyencet, köztük bebörtönzött harcostársaikat is. Az afgán fegyveres erők a város peremére szorultak ki, de az ellenőrzésük alatt van a repülőtér is.

Az afgán védelmi minisztérium keddi közlése szerint a hadsereg kunduzi egysége erősítést kapott az ország más részeiből, megindították offenzívájukat, és máris visszafoglalták a börtön és a tartományi rendőrkapitányság épületét. Egy belügyminisztériumi tisztségviselő, aki a repülőtéren tartózkodik, arról számolt be, hogy heves harcok folynak, és a város fontosabb intézményeinek többségét már vissza is foglalták a táliboktól. Mindazonáltal a város nagy részében nincs áram- és telefonszolgáltatás.

Az afganisztáni amerikai és NATO-misszió vezetője bejelentette, hogy harci gépek légitámadást hajtottak végre a Kunduzt elfoglaló tálibok ellen, és ennek célja "az afgán és a külföldi erőket érő fenyegetés elhárítása" volt.

A nemzetközi erők harcoló alakulatai tavaly év végén vonultak ki Afganisztánból. Csak egy 13 ezer fős kontingens maradt, amely kiképzéssel, tanácsadással segíti az afgán fegyveres erőket. Kunduzból már két évvel ezelőtt kivonultak a NATO-erők részét képező német egységek.

Ahtar Manszúr molla, a tálibok új vezetője egy Twitter-üzenetében kijelentette, hogy az afgán kormánynak el kell ismernie kunduzi vereségét. A kunduzi lakosoknak azonban nem kell tartaniuk semmitől - írta.

A tálibok uralta Afganisztán elleni 2001-es amerikai offenzíva és megszállás óta ez volt az első eset, hogy a lázadók kezére került egy tartományi központ.