Áfát csökkentett Románia, megnéztük, érdemes-e ott bevásárolni

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Az áfakulcsok csökkentésével európai léptékben is teszteli a román kormány, hogy megéri-e, ha az állam lemond a bevételéről. Júniustól 24-ről 9 százalékra mérsékelték az élelmiszerek forgalmi adóját, januártól pedig további adóvágásra készülnek Bukarestben. Elmentünk, és bevásároltunk a határ mellett.


A romániai áruházláncok igencsak próbálkoznak: akciós újságaikkal a magyarországi nagyvárosokat, Debrecent és Szegedet is terítik, hátha sikerül bővíteni a piacukat. A felfedezés öröme mindenképpen hajtóerő. Erről számolt be a VS.hu-nak a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Dobó Dénes is, aki nemcsak a határforgalom rendjéért felelős állami szervezet képviseletében, hanem magánemberként is szerzett tapasztalatokat.


A feleségemmel nekem is át kellett mennem

– mondta, de kalkulációja szerint legfeljebb a román határhoz legközelebb lakók nyerhetnek valamit az üzleten. Ártánd, Biharkeresztes vagy Told például annyira közel van Nagyváradhoz, hogy a benzinköltség nem oszt, nem szoroz, de onnan is legfeljebb néhány ezer forintot lehet fogni a romániai nagy bevásárláson. A határ túloldalán egyébként vasárnap is nyitva tartanak az üzletek.

A bihari határforgalom némileg megugrott június óta, és bár nem kérdezhetnek rá, hogy mi az utazás célja, de a tapasztalat alapján valóban a vásárlási szándék is hajtja a magyarokat.

Ezt erősítette meg kérdésünkre a Lidl Magyarország is: tapasztalataik szerint a környékbeli lakosság a kedvezőbb árak miatt többször választja a romániai üzleteket a vásárlásra, mint korábban. Ehhez azonban idehaza nem alkalmazkodnak, mert a Lidl magyarországi áruházaiban a romániai Lidltől teljesen független és egységes árazás van.Ugrás a sötétbe

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-román tagozatának titkára, Rák János ugyancsak arról számolt be, hogy az emberek tesztelik a lehetőségeket. Eddig még a romániai kereskedők is Magyarországra jöttek árubeszerzésre, mert nálunk nagyon jó árakat találtak. A békéscsabai piacon szerda és szombat reggelenként komoly nyüzsgés volt.


Majd meglátjuk

– mondja a kamarai szakember, miután az eddigi két nyári hónap még nem elég a tapasztalatok leszűrésére. Szerinte egyébként is inkább a szolgáltatások területén várható nagyobb mozgás, ha a román törvényhozás valóban véglegesíti az általános áfakulcs mérséklését is.

A jogalkotás ugyanis elakadt, mert az államfő megvétózta azt a törvényt, amely januártól minden áru- és szolgáltatás vonatkozásában 19 százalékra mérsékelné a lehető legmagasabb adókulcsot a mostani 24-ről. Klaus Iohannis osztotta az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap álláspontját, hogy az 5 milliárd lejre (mintegy 350 milliárd forintra) taksált bevételcsökkenés hatalmas hiányt okoz az állami büdzsének. A román kormány azonban a jelek szerint kitart elképzelése mellett, és már augusztus végére összetrombitálja a parlamentet egy rendkívüli ülésre, hogy a jövő évi választási évben már mindenki élvezhesse az olcsó életet.


Foghíjak

Rák János tapasztalatai szerint néhány szolgáltatás alacsonyabb adókulcsa már eddig is éreztette hatását. A szállásra, a kulturális szolgáltatásokra korábban is csak 9 százalék volt az áfa, sőt az egészségügyi szolgáltatások területén is, például a protézisekre.

A kamarai tagokat már többször is vitték olyan buszos túrákra, amelyeken bemutatták a romániai idegenforgalmi lehetőségeket, vagy éppen azokat a magánklinikákat, ahol egyébként sokszor magyarországi orvosok látják el a betegeket, csakhogy a számla nettó összegét a magyarországi 27 százalékos áfakulcsnak mindössze a harmadával fejelték meg.

A magyar turisztikai ágazat nem véletlenül lobbizik évek óta a kedvezményes áfakulcsért, ám ezt egy minisztériumi elszólás ellenére idén sem sikerült elérniük. A Világgazdasági Fórum idei turisztikai versenyképességi listáján Magyarország a 41. helyen összesítésben jóval megelőzi a 66. Romániát, ám az árérzékeny utazók biztosan a szomszédokat választják, mert a tarifákban Románia az 54. a sorban, a magyarországi árak versenyképessége viszont csak a 76. helyre elegendő.Januártól tehát további szolgáltatások is kedvezőbbé válhatnak Romániában. Ha egy fodrász ugyanazzal a nettó árral dolgozik Aradon, mint battonyai kollégája, akkor egy festés-hajvágás esetében 500-600 forint különbség is kijöhet.

Ha a bukaresti parlament másodjára is változatlanul hagyja jóvá az adótörvényt, akkor a határ menti magyar építőanyag-kereskedőkre is rossz idők jöhetnek. Az elmúlt időszakban ugyanis a romániai építkezők is a vevőik voltak, de a 8 százalékpontos adókülönbség már döntő lehet. Ez százezer forintos téglavásárlás esetében 8 ezer forint megtakarítást jelent.


Csodák nincsenek

Kérdés persze, hogy a szolgáltatók vagy a kereskedők átengedik-e az elengedett adó összegét a vevőnek. Amikor idehaza 2006-ban a szocialisták 25-ről 20 százalékra csökkentették az áfakulcsot, az árakon ebből az 5 százalékpontból mindössze egy százalék érződött.

A romániai felmérések most mást mondanak. A Nielsen piackutató rögvest az első két hétben megmérte az árakat és a forgalmat, és azt találta, hogy a 9 százalékos áfakulcs bevezetése után június első két hetében 11 százalékkal olcsóbbak voltak az élelmiszerek, mint az előző év azonos időszakában. A bevétel mégsem maradt el: az eladott mennyiség 17 százalékkal növekedett.

A Carrefour élelmiszer-üzletlánc kérdésünkre azt válaszolta, hogy árucsoportonként eltérő mértékben, 4-5 százaléktól akár 10, sőt egyes esetekben 20 százalékkal is megnőtt az eladott áruk mennyisége. Különösen a zöldségek, gyümölcsök, mirelit termékek, valamint a víz és az üdítőitalok fogytak. Egyelőre azonban nincs adatuk arról, hogy a vevők milyen arányban érkeztek Magyarországról.

Előzetesen a romániai sajtó is szkeptikus volt, hogy a boltok átengedik-e a hasznot, voltak olyan hírek is, hogy egyes áruházláncok drasztikus, 30 százalékos áremelést hajtottak végre az adóintézkedés bevezetése előtt.

Akár csökkentek azonban az árak, akár nem, a legnagyobb romániai üzleteknek még az akciós termékei sem ígérnek busás hasznot a Magyarországról átruccanó vásárlóknak. Lehet, hogy nem egyetlen boltban lehet megverni az összes ottani árat, de ez idehaza is így van, hol egyik, hol másik terméket lehet valamelyest jobb áron beszerezni az egyes áruházláncokban.


A számok ezt mondják

Megnéztük a Penny Market és a nálunk nem honos, francia Carrefour ottani (akciós) árait néhány élelmiszer esetében. A Carrefour a csirkecombot 8,99 lejért adja (1 lej 70 forint), vagyis 629 forintért. Ennél nálunk a Tesco és a CBA ára is kedvezőbb: 455, illetve 439 forint. Az ottani Penny sem versenyképesebb, hiszen a diszkontáruházban is 489 forintra jön ki egy kiló csirkecomb (6,99 lej).

A karajjal egy kicsit jobban jönnek ki a Romániában bevásárlók. A Carrefourban 15.99 lej egy kiló, ami 1119 forint, a CBA-ban ez 1199, a Tescóban 1399 forint. Bár a tarja természetesen ott is olcsóbb, mint a karaj, a Pennyben például 11,99 lej (839 forint), ám a magyarországi Penny ennél is kevesebbet számláz, mindössze 789 forintot. Januártól pedig nekünk is jön az 5 százalékos áfakulcs, igaz, egyelőre kizárólag a sertéshús esetében.

A magyar kormány csak akkor csökkenti majd a csirkehús adóját, ha a sertéshúsnál beválik a dolog, a kereskedők valóban átadják a vevőknek a hasznot, azaz olcsóbb lesz a termék, illetve több eladott áru jelenik meg a legális, számlázott forgalomban.

Paprikát és káposztát ugyan olcsóbban is tudunk venni a román boltokban, mint idehaza (a Carrefourban 139, illetve 77 forintért, míg a Tescóban a paprika 249 forint, CBA-ban a káposzta pedig 89 forint), ám a Carrefour szőlőjének 388 forintos árával szemben már nyilvánvalóan kiállja a próbát a magyarországi Penny 389 forintos ára.Adó(behajtási)verseny Európában

Az RSM-DTM adótanácsadó szakértője, Hegedüs Sándor a határ menti kereskedelem átrendeződése mellett az áfacsalók pályamódosítását tartja a román adópolitika másik lehetséges hatásának. Alaptétel, hogy ahol a legnagyobb az áfakulcs, ott lehet a legnagyobbat nyerni. Vagyis Romániában csökken az áfacsaláson elérhető nyereség mértéke. A feketegazdaság így várhatóan magyar és bolgár irányba terelődik.

Ennek ellenére Hegedüs Sándor maga is szkeptikus, hogy ilyen mértékű áfacsökkentés megoldás lehet-e a problémákra, segítheti-e a román gazdaság fehérítését, anélkül, hogy megcsappanna a költségvetés bevétele. A hazai kísérlet nem jött be 2006-ban, a költségvetési hiány – igaz, más okból is – éppen akkor szállt el, és jelenleg az európai tendenciák is ellentétesek ezzel a megoldással.

És itt nemcsak a görög állam nincstelenségét enyhítő adóemelésre kell gondolni. Ausztria is adóreform előtt áll: januártól a tervek szerint emelkedik a szálláshelyek és a kulturális szolgáltatások áfakulcsa. Igaz, 10 százalékról mindössze 13 százalékra.