Áfaköteles a paplanszáj

Forrás: Otis Historical Archives National Museum of Health and Medicine

-

Csak akkor lehet egy plasztikai sebészeti beavatkozás áfamentes, ha az gyógyító célzatú. A nagy mell nem ilyen.


Azok a plasztikai műtétek, amelyeket kizárólag szépészeti, kozmetikai célból végeznek, nem tartoznak az adómentes kategóriába szemben az egészségügyileg indokolt beavatkozásokkal - derül ki a NAV közleményéből. Vagyis a paplanszáj, nagyobb mell és zsírleszívás 27 százalékos áfával adózik. Áfamentes csak az egészségügyi célú, gyógyító beavatkozások lehetnek, kérdés, persze, hogy egy jelentős fogyás után a bőrfelesleg eltávolítása esztétikai vagy egészségügyi beavatkozás-e.

Adóellenőrzéskor mindenesetre az orvosnak kell bizonyítania, hogy az adott műtét célja a gyógyítás volt a Kúria minap hozott döntése szerint. A Kúria döntése hosszadalmas pereskedést zárt le, amelyben egy plasztikai sebész megtámadta a NAV határozatát. A NAV ugyanis egy plasztikai sebész szolgáltatásait az áfa-ellenőrzéskor adókötelesnek minősítette, mivel az orvos nem mutatott be megfelelő dokumentumokat arról, hogy műtétei egészségügyileg indokoltak és nem csupán szépészeti, kozmetikai célokat szolgálnak.


Plusz 27 százalék áfa


Az adómentes kategóriába tartozó beavatkozások célja betegségek, egészségügyi zavarok diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása, valamint az egészség védelme, fenntartása vagy helyreállítása. Mint ahogy az az EU Bíróságának határozataiban is szerepel, egy plasztikai műtét adóvonzatának megítélésében a legfontosabb szempont, hogy mi az adott szolgáltatás célja. A konkrét ügyben a NAV elemezte az orvosi iratokat; ambuláns lapokat, műtéti jegyzőkönyveket, amelyekből azonban nem tűnt ki a szolgáltatások elsődleges célja, egészségügyi szempontok szerinti indokoltsága.

A Kúria álláspontja szerint a NAV megállapításainak bírósági felülvizsgálatakor az adójogszabályok rendelkezései és az ezekkel összefüggő, az Európai Unió Bírósága joggyakorlata az irányadó. Az uniós joggyakorlat szerint az adómentesség szűken értelmezendő, és fontos az egyes plasztikai beavatkozások elkülönítése, és adózási szempontok szerinti minősítése.