Áfacsökkentés, bér- és nyugdíjemelés Romániában

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Jelentős béremelésekről döntött a román parlament. Nemzetközi szervezetek és gazdasági elemzők szerint a román deficit 2017-ben nem tud a GDP három százaléka alatt maradni.


Mintegy 650 ezer romániai közalkalmazott bére nő augusztus 1-jétől – a különböző emeléseket két törvény módosítása eredményezi. A legnagyobb fizetésemelés az egészségügyben lesz. A közoktatásban a pályakezdő pedagógusok jövedelme átlagosan 10 százalékkal nő. A béremelések célja, hogy megszűnjön a államigazgatásban dolgozók közötti bérkülönbség. Idén 870 millió lej (60 milliárd forint) pluszkiadással jár az emelés, 2017-ben már 2,3 milliárd lejjel (158,5 milliárd forint) kell többet költenie az államnak.

A nyugdíjas törvényhozók extra nyugdíjat kapnak. Egy teljes kitöltött mandátum után 1500 lejjel (105 ezer forint) egészítik ki a volt képviselők és szenátorok alapnyugdíját, két végigült mandátum esetén 3100 lejjel, a több mint 12 év politikusi múlttal rendelkezőknek pedig 4600 lejjel. Júniusban a havi átlagnyugdíj 930 lej (65 100 forint) volt.

Ezenkívül kedvezményes, 9 százalékos áfakulcsot vezetnek be a mezőgazdasági szolgáltatásokra és nyersanyagokra. Az idén négy százalékponttal, 20 százalékra, január 1-jétől újabb egy százalékponttal, 19 százalékra mérsékelték az általános áfakulcsot. Tavaly júniustól valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfakulcsot.


Románia az idei évre 2,95 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vállalt, amit a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság sokallt. A nemzetközi szervezetek és román gazdasági elemzők is úgy látják, hogy a költségvetést terhelő intézkedések és az adócsökkentések miatt a deficit 2017-ben meghaladhatja a GDP 3 százalékát, és felborulhat a román makrogazdaság egyensúlya.