Áfacsalással gyanúsítják Overdose gazdáját

-


Bűnszervezetben elkövetett áfacsalással gyanúsítják Mikóczy Zoltánt, Overdose gazdája – írja a hvg.hu. A lap szerint társaival régóta csalhattak áfát cukorral.

Hétfőn adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhatóság, hogy nemrégen cukorral kereskedő bűnszervezetre csaptak le. Vállalkozókat, könyvelőket, a bűnszervezetet segítő ügyvédet hallgattak ki gyanúsítottként, és 11 embert előzetes letartóztatásba is helyezett a bíróság.

Az áfacsalási összeg a gyanú szerint ilyen országos ügyekhez képest nem túl nagy, 1,2 milliárd forint. A közleményben szó volt arról, hogy két szlovák állampolgár ugyancsak előzetesbe került, de semmi továbbit nem árult el az adóhivatal a személyekről.

A hvg.hu szerint az egyik szlovák állampolgár Mikóczy Zoltán. Múlt héten kedden, április 14-én volt az akció, Mikóczyt pedig egy kiskőrösi hotelből vitték el a NAV-osok. A Kecskeméti Járásbíróság elismerte: Mikóczy Zoltán egyike a gyanúsítottaknak, és szintén előzetes letartóztatásban van.

Ha bűnösnek találják Mikóczyt és társait, 5-10 év közötti szabadságvesztéssel sújthatják őket.

Sokakat hozhat kínos helyzetbe, hogy a hivatalosan szlovák állampolgár Mikóczy Zoltán a gyanú szerint áfacsalási ügybe keveredett. Még 2010 márciusában öt prominens magyar nagyvállalat beszállt Mikóczy cégébe, amelyik Overdose ügyeit intézte.

Az Overdose Vagyonkezelő Kft.-ben mind a mai napig Mikóczy 50 százalékos tulajdonos, de 10-10 százaléka van az OTP Banknak, a Molnak, a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvestnek, a Simicska–Nyerges-cégbirodalomhoz tartozó Közgépnek és a jobboldalhoz sorolt gazdasági üzletemberek által létrehozott CIG Pannóniának.