Adózási mulasztásokkal is nagydíjat kapott a kedvenc borászat

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás / MTI/Honéczy Barnabás

-

Az alexandrás Matyi Dezső cége ellen az elmúlt években több adóvégrehajtást is elrendeltek, és a tavalyi évéről sem lelhető fel beszámoló. A Matias borászat ezzel együtt Magyar Termék Nagydíjban részesült.


A díjat a zsűri egyhangú döntése alapján ítélték oda a 2007-ben alapított, 100 százalékban magyar tulajdonú borászat termékeinek. A közlemény szerint az elismerésben nagy szerepet játszott, hogy a Matias Borászat a kis „terroire” pincészetek szemléletmódjával dolgozik, miközben mérete alapján meghatározó szereplőnek számít a hazai piacon, 110 hektár szőlőn gazdálkodik.


A szakmai munkát Kiss Gábor végzi, aki fiatal villányi borászként 10 éves pályafutása alatt kétségtelenül országos hírnévre tett szert. Csakhogy ez a tevékenység a jelek szerint nem hajt túl nagy hasznot. A Matias Borászat Bortermelő Kft. 2013-ban 243 millió forint forgalmat ért el, de ezen 138 millió forint vesztesége keletkezett.

A kötelezettség ellenére a 2014. évről nem is lelhető fel a cég mérlegbeszámolója a nyilvánosan elérhető adatbázisokban. Az viszont látszik, hogy a cég 2013-ban és 2014-ben is adóvégrehajtás alatt állt, amit csak tavaly decemberben szüntettek meg. A borászaton zálogjogosult volt áprilisig az azóta csődbe ment és felszámolásra ítélt Széchenyi Bank is.

A tulajdonos, Matyi Dezső elsősorban könyvkereskedői tevékenységéről ismert, ám az Alexandra-cégcsoport is problémákkal küzd, több milliárd forint adósságot halmozott fel, és az elmúlt hónapokban plázákban lévő könyvesboltokról kellett lemondania, amelyet a konkurens Libri több helyen át is vett.

Ezzel együtt úgy tűnik, jó borokat állítanak elő, legalábbis a Közbeszerzési Hatóság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával meghirdetett Magyar Termék Nagydíj Pályázaton elismerést kaptak.

A Nagydíjat az alábbi Matias borok nyerték el: Pécsi Zöldveltelini 2013., Pécsi Rajnai Rizling 2013., Pécsi Chardonnay 2013., Pécsi Sauvignon Blanc 2013., Pécsi Hárslevelű Jégbor 2013., Pécsi Vers házasítás 2013., Villányi Pinot Noir 2012., Villányi Próza házasítás 2013., Villányi Cabernet Franc 2011. és Villányi Merlot 2012.