Adómutyikról szivárogtatókat állítanak bíróság elé Luxembourgban

-

A PricewaterhouseCoopers (PwC) két korábbi alkalmazottjának és egy újságírónak a pere kezdődik meg kedden. Több ezer titkos dokumentumot hoztak nyilvánosságra 2014-ben arról, hogyan segítette Luxembourg a nagyvállalatokat az adóelkerülésben.


Az Európai Unió évek óta küzd azzal, hogy számos vállalat gyakorlatilag nem fizet adót. Luxembourg, a nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint még az Európai bizottság jelenlegi elnökének, Jean-Claude Juncker-nek a miniszterelnöksége alatt, egyedi adómegállapodásokat kötött 340 céggel, ami lehetővé tette, hogy jelentős összegeket takarítsanak meg az adón. I

A28 ezer oldalnyi dokumentumot 2014-ben a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ) dolgozta fel. Az érintett cégek között volt a többi között a Pepsi, az IKEA, a Procter & Gamble, az E.ON, a FedEx és a Deutsche Bank is, amelyeknek. Több cég adókulcsa az egyedi megállapodásoknak köszönhetően egy százalék alá csökkent. Az állam és a cégek szerint nem történt jogsértés.

Az adóelkerülési technikákat a PricewaterhouseCoopers adótanácsadó cég dolgozta ki, amelynek két volt alkalmazottját lopással, üzleti titok megsértésével, és pénzmosással gyanúsították meg. Bíróság elé állították az újságírót is, aki először írta meg a történetet.

Jogvédő szervezetek szerint a szivárogtatókat inkább védelmezni kellene, hiszen a nyilvánosságra hozott információ közérdekű volt.