Adományozásnak indult, minidemonstráció lett belőle

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A Szabad Oktatásért nevű diákszervezet bejelentkezett ajándékozóként, de arról nem szólt, hogy tiltakozó akcióra készül.


A csoport hat tagja jelent meg ajándékokkal a csepeli Mészáros Jenő iskolánál. Hamar kiderült, hogy szerintük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) nem nyújt megfelelő ellátást az iskoláknak, ezért kerestek meg 200 fővárosi oktatási intézményt azzal, hogy segítenének írószerekkel. 21 iskola mondott nekik igent, a csepeli volt az első, ahova elmentek. A csomagok átadása után az iskola igazgatója, Tóth Zoltán elmondta: nagyon köszönik a filctollakat és krétákat, mindig szívesen fogadják az adományokat, de közölte azt is, a KLIK-kel való kapcsolatuk mostanra nagyjából rendeződött, csak a rendszer még nem járatódott be teljesen.


-


Egy diák matricákat akart kiragasztani (ezek egyébként minden kréta- és filctolldobozon rajta voltak), mire az igazgató megkérte, hogy ezt ne tegye, mert azt előzetesen meg kéne beszélni a tankerülettel. Tóth Zoltán kérdésünkre később elmondta: amikor a diákok korábban telefonáltak neki, azt nem mondták el, hogy a KLIK működése miatti kritikákra válaszolva látogatnak el az iskolájába, így őt ez váratlanul érte. A diákok később szintén elismerték, hogy erről nem szóltak előre, csak arról, hogy a sajtót is meghívták. Amikor megkérdeztük, nem gondolják-e azt, hogy ebből gondja is lehet az igazgatónak, azt válaszolták, hogy ez az igazgató dolga, miután beengedte őket az intézménybe. Egy velük levő felnőtt nő (aki elmondása szerint szintén pedagógus) hozzátette, nem hiszi, hogy egy „ilyen” iskola igazgatójának baja lesz ebből. A Mészáros Jenő Speciális Iskola 140 enyhe és középfokban értelmi fogyatékos alapfokú oktatását látja el.