Adományokból akarták kifizetni az államadósságot Mongóliában

Fotó: Getty Images / China Photos

-

A kormány szerint már sikerült megoldást találni a válságra. De a felajánlott pénzt megköszönték és eltették.


Magánszemélyek pénzt, ékszereket, aranyat és még lovakat is felajánlottak Mongóliában, hogy segítsenek a kormánynak kifizetni a következő hónapban esedékes 600 millió dollárt (171,6 milliárd forint) az államkötvények tulajdonosainak.

A pénzügyileg szorított helyzetben lévő közép-ázsiai ország gazdasági válságának hátterében a külföldi beruházások visszaesése, a Kínában lassuló növekedés és a gyenge nyersanyagárak állnak. Az ország fizetőeszköze, a tugrik értékének csaknem negyedét vesztette el tavaly.

A kormány tárgyal Kínával és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a befektetők attól tartanak, hogy a mentőcsomagról nem tudnak idejében megállapodni.

Habár a mongol lakosságnak újabban megszorításokkal, emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárakkal, az állatállományt fenyegető kemény téllel kell szembenéznie, a kormányt elárasztották a felajánlott adományok. Az adósság csökkentéséhez vállalati csoportok és törvényhozók is hozzájárultak mintegy 100 millió tugriknak (11,6 millió forintnak) megfelelő anyagi segítséggel.

Bár a kormány elfogadta a felajánlott összegeket, már sikerült megoldást találnia a kötvényesek márciusi kifizetésére – mondta Dzsargaltulga Erdenebat miniszterelnök. Az akcióban gyűjtött összeget az egészségügyre, oktatásra, a szmog csökkentésére és az állami infrastruktúrára költik.