Adócsalóknak segíthetett Welsz Tamás

Fotó: charitymarch.com

-

Ő és a hozzá köthető egykori hatósági személyek a összeg 30-40 százalékáért mosták tisztára a pénzeket. Volt, aki afrikai szegényeknek szánt adományként adta a pénzt Welszéknek, akik a „tiszteletdíjuk” levonása után játszották azt vissza - számol be a szombati Népszabadság.


A pénzmosó piramisjátékban több embernek nyújtott segítséget az üzletember és köre, hogy azok megúszhassák az adózást vagy a vagyonosodási vizsgálatot. Több módszerrel dolgoztak, volt, akinek fiktív adományai után juttattak vissza pénzeket, volt, akinek afrikai országokból adtak hamis vállalkozási kimutatásokat, amelyekkel igazolhatták, hogy mekkora osztalék illeti meg őket. A Népszabadság cikke szerint azokban az „irathalmokban, amelyeket halála előtt Welsz a rendőrségnek átadott, feltehetőleg számos ismert alvilági figurával, tisztes vállalkozó hírében álló üzletemberrel és kevésbé ismert, de az adóhatósággal feszült viszonyban álló személlyel kapcsolatban is találhatók terhelő dokumentumok”. Welsz úgy vélte, hogy komoly veszélyben volna az élete, ha ezek a papírok nyilvánosságra kerülnének, ezért ő maga is állandóan változtatta, hogy hol tárolja őket. Bár hetekkel ezelőtt felröppent az a hír, hogy az üzletember halálát kígyóméreg okozta, a napilap egy rendőrségi forrástól azt az információt kapta, hogy még nem ismert a halál oka. A vizsgálat tovább folytatódik, a hatóság türelmet kér. Emlékeztetnek, hogy Michael Jackson ügyében is sokáig tartott, amíg az amerikai nyomozók azonosították a szervezetében talált méreganyagokat.


A 41 éves Welsz Tamás március 20-án halt meg Budapesten. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi nem állt kényszerintézkedés alatt, ő maga kereste fel a hatóságokat azzal, hogy bizonyítékokat kíván átadni. Érdre vitték, onnan indultak vissza a fővárosba, ám a gépkocsiban feltűnt, hogy akadozik a beszéde. Ezt követően egy egészségügyi intézménybe vitték, de már nem tudták megmenteni. Welsz nem volt megbilincselve, és külsérelmi nyom sem volt rajta – közölte a rendőrség. Welsz Tamás érdi házából került elő – más bizonyítékok mellett – Simon Gábornak a Gabor Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevele. A gyanú szerint ezzel az útlevéllel nyitottak számlát a MagNet Bankban, ahol később több tízmillió forintot helyeztek el. Eddig három gyanúsítottja van a Simon-ügynek, a kiszivárgott információk alapján egyikük valószínűleg Welsz Tamás volt. Welsz bissau-guineai, uruguayi és magyar hármas állampolgárságú volt. Tevékenységének részleteiről és halálának körülményeiről itt olvashat bővebben.