Adócsalók előtt csukott be egy kaput a parlament

Fotó: Getty Images/iStockphoto / sirup

-

A kormány úgy döntött, nem nézi tétlenül, hogy fiktív cégvásárlásokkal és cégértékelésekkel adóforintokat rejtsenek el az adóhivatal elől. A parlament már el is fogadta a számviteli törvény szigorítását.


A módosítás indoklása világosan fogalmazott: a gyakorlati tapasztalat az, hogy az üzleti vagy cégértékre vonatkozó számviteli szabályokat a vállalkozások „gyakran adóelkerülési célokra használják”.

A közteher alól kibújó cégek eddig úgy trükköztek, hogy vásároltak egy társaságot vagy egy üzletrészt, és azért papíron szándékosan magasabb ellenértéket állapítottak meg, mint a tényleges (a cég mérlegbeszámolójában kimutatott) érték. Ezzel nőtt a vállalkozás kiadása, majd később a cégérték terven felüli csökkentésével erodálta az adóalapját, és az üzletrészt így ismét valós értékén tartották nyilván.

Ezért a jövőben már nem lehet üzleti vagy cégéréket kimutatni azokban az esetekben, amikor egy társaság egy másik cégben minősített többséget (legalább 75 százalékos szavazati arányt) biztosító befolyást szerez. Csupán eszközvásárlás, tehát például gépek, berendezések vétele esetén lesz lehetőség üzleti vagy cégérték létrehozására. Ráadásul – összhangban az uniós irányelvekkel – az üzleti vagy cégérték összegét kötelezően legalább 5 év, de legfeljebb 10 év alatt kell értékcsökkenésként leírni.

A VS.hu által megkérdezett szakértők ugyanakkor azt mondták, a nagyon eltökélt adócsalók ezután is próbálkozhatnak. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda adótanácsadója, Baráti Ákos szerint a goodwill, vagyis a cégérték eddig is csak nagyon korlátozottan, igen agresszív megoldásként volt alkalmazható adóelkerülésre. A módszer több szempontból is aggályos, mivel a színlelt ügyletek és a számviteli rend megsértése akár börtönnel is büntethető, és a trükközés utóbb a cég saját könyvelésében is problémákat okozhat.

Az úgynevezett „agresszív tervezés” ugyanakkor továbbra is alkalmazható módszer lesz azoknak, akik mindenképpen mérsékelni akarják az adóalapjukat: eszközvásárlás esetén a jövőben is minden ugyanúgy tud működni, mint eddig –hívta fel a figyelmet Baráti Ákos.