Adna 10 milliót egy különleges szögért?

-

A Roosevelt elnök képét viselő tízcentest egy szög szárára ütötték véletlenül, ezt árverezik most el Amerikában.


A tető javításához használt szög szárára vert tízcentes becsült ára 10 ezer dollár (2,9 millió forint), az árverést január 6-án tartják Tampában, ám az interneten már vasárnaptól lehet licitálni, délután 4600 dolláron állt a ritkaság ára – közölte a dallasi Heritage aukciósház. A különleges szöget itt tudja megnézni.

Nem ez az egyetlen elrontott érme: előfordult, hogy tízcentes anyagából készültek egycentesek, negyeddollárosokra többször is ráverték a mintát, de volt, hogy rossz dátum került a pénzre. A hibás érmék többsége fennakadt a pénzverde szűrőjén, néhány azonban forgalomba tudott kerülni, amit a gyűjtők nagyra értékelnek.

„Kétségtelen, pályafutásom legfurcsább tételét vettem katalógusba most” – mondta Mark Borckardt, a Heritage New York-i házának vezető numizmatikusa.

Nem ez az első érme, amelyet szögre vertek véletlenül, az 1970-es évek végén készült néhány ilyen. A most eladásra kínált tízcentesen nem látható dátum, nem tudni, mikor verték. Fred Weinberg, a hibás érmék szakértője szerint lehetséges, hogy a hiba nem véletlenül történt, hanem szándékosan követte el az állami pénzverdék egy alkalmazottja. Nagyjából talán fél tucat létezik a szögre vert centből a numizmatikus szerint.