Adj egy kilót júniusig! Újoncok a parlamentben

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi / MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A 24 újonc országgyűlési vagyonnyilatkozatából kiderül: míg a 10 kormánypárti újonc mindegyikének van legalább egy ingatlana, addig a 14 ellenzékiből négynek nincs, sőt van olyan, akinek semmi nem szerepel a bevallásában. Az is kiderült, kinek van 144 millió forintos kintlevősége, ki vett agyaggödröt, ki gyűjti a banánmatricákat és mennyivel lett szegényebb Bajnai Gordon.


A 200 millió forintos ügyvéd

Tuzson Bencének, a Fidesz újonc képviselőjének 48 millió forintja van magyar állampapírban, 3,8 milliója készpénzben, 2,5 millió a pénzintézeti számlakövetelése és 144 millió forint az egyéb szerződés alapján fennálló követelése. Ehhez képest a 7,6 millió forintos hitel kezelhetőnek tűnik. Az ügyvédnek egyébként háza vagy lakása nincs, csak egy mátraszentimrei üdülője, egy 2007-es Volkswagen Phaetonja és egy Gilera robogója. Ezzel messze ő a leggazdagabb az összes újonc képviselő közül. A többi kormánypárti első képviselőségét kezdő politikus közül említésre méltó még Galambos Dénes hollóházi étkészlete, aranyékszerei és lakásbútorai, valamint Kovács Sándor, akinek szintén nincsen lakóingatlana, de szántója, erdője és gyümölcsöse mellett egy 1904 négyzetméteres agyaggödör tulajdonosa is.


Baloldali nincstelenség

A baloldali ellenzéki újoncok közül többeknek alig van vagyona, sőt az MSZP-s Demeter Mártának konkrétan nincs semmi a nevén: az Országgyűléstől kapott laptopon és telefonon, valamit a nevén és a dátumon kívül minden rubrikát áthúzott a vagyonnyilatkozatában. De nem állnak jobban frakciótársai sem: Bangóné Borbély Ildikó csak egy 2,5 milliós OTP kölcsön “birtokosa”, Heringes Anitának pedig 2,7 milliós diákhitele és folyószámla hitelkerete mellett 4,4 millió forint autóhitele van, miközben semmilyen jármű nem szerepel a bevallásában. Rajtuk kívül még az Együtt-PM-es Szabó Szabolcs az, akinek semmilyen ingatlana nincs, ő mindössze annyit jelentett be, hogy februárban kölcsönkért valakitől 100 ezer forintot júniusig.


LMP-s banán matricák

Ikotity Istvánnak (LMP) vagyonnyilatkozata szerint három gyermeke van, de a nevén csak egy 34 négyzetméteres bajai lakás található. Viszont beírta azt is, hogy gyűjti a banánmatricákat. Frakciótársa, Sallai Róbert Benedek három túrkevei házat és egy répáshutai üdülőt is magáénak tudhat, ahogyan egy Nissan Patrol terepjárót és egy 650 köbcentis Honda Dominator motort is.


Bajnai eladta autóját, bútorait és szőnyegeit és sokkal kevesebb pénze van

Bajnai Gordon miniszterelnökként utoljára 2010-ben adott le vagyonnyilatkozatot, képviselőként pedig most először, bár egy ideig utoljára is, hiszen lemondott a mandátumáról. A friss nyilatkozatból kiderül, hogy az elmúlt négy évben megtartotta öt ingatlanát - köztük egy XII. kerületi házat, valamint egy XXII. kerületi ingatlant és egy tihanyi üdülő felét - eladta viszont a 2006-ban vett BMW-jét, Ahogyan a nagy értékű ingóságai közül is már csak a festménye van meg, a bútorok és a szőnyegek már nincsenek. A 2010-es 120 millió forint megtakarítása teljesen eltűnt, a pénzintézeti számlakövetelése 57 millióról 9,2 millióra csökkent, de van 46 millió forint egyéb követelése, viszont megszűnt a 40 millió forintnyi tartozása is. Míg négy éve semmilyen tisztsége nem volt, addig a volt kormányfő jelenleg 100 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője az EBIT Consulting Kft.-nek, és 40 százalékos részesedése van a bécsi központú Inverness GMBH-nak. További cikkek a friss vagyonnyilatkozatokról itt, itt, itt és itt.