Áder: vízválság várható

Fotó: MTI / Marjai János

-

Áder János felszólalt az ENSZ-ben tartott vízügyi konferencián szerdán, s arra figyelmeztetett, hogy ha nem történik változás, akkor 15-20 éven belül vízválság várható.


A világnak 15-20 éve van arra, hogy megoldást találjon erre a problémára – szögezte le a magyar államfő az ENSZ-ben a Vízügyi Elnöki Testület konferenciáján, amely nemzetközi összefogásra buzdító felhívással ért véget.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank elnöke az idén kérte fel Áder Jánost, hogy vállaljon szerepet a világszervezetnek ebben az új környezetvédelmi testületében.

Az államfő kifejtette: az emberiség sorsa függ attól, hogy milyen sikeresen tud megküzdeni a klímaváltozás és a vízválság problémájával, amely világszerte egyre több országot fenyeget. Megállapítása szerint a világnak körülbelül másfél-két évtizede van még arra, hogy fordítson a helyzeten, mert később már – a felgyorsuló klímaváltozásnak betudhatóan is – az ellenőrzés kicsúszhat az emberiség kezéből.

„Ez az óriási feladat mindenkit próbára tesz” – szögezte le Áder János, és az ismeretek megosztását és összefogást szorgalmazott. „A víz összeköt bennünket, a víz mindenki felelőssége” – fogalmazott a magyar államfő.

A tanácskozás utáni sajtókonferencián kifejtette: „a természeti erőforrások soha nem tapasztalt kizsákmányolásának vagyunk szemtanúi, s a várható vízválság elhárítása érdekében három feladat áll a felelősen gondolkodó politikusok és szakemberek előtt”. Az államfő az ivóvíz biztosítását, a vizek elszennyeződésének megállítását és a hatékonyabb vízgazdálkodást említette feladatként. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma csaknem kétmilliárd ember nem jut tiszta vízhez, s ha nem sikerül ezen változtatni, akkor milliárdnyi embernek nem lesz ivóvize, és tízmillióknak kell majd elhagyniuk otthonaikat, hazájukat.

Kérdésre válaszolva Áder János elmondta: az eddigi találkozók és tanácskozások eredményei is beépültek a politikai döntésekbe, a mostani tanácskozáson pedig már olyan konkrét technikai és pénzügyi lehetőségekről esett szó, amelyek segíthetnek a kialakuló válság megoldásában. Ezzel összefüggésben a Világbankkal és nagy fejlesztési bankokkal kidolgozandó együttműködésre utalt. Leszögezte ugyanakkor, hogy a magánbankokkal várható együttműködés nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy szegények milliói – épp azért, mert nem tudják megfizetni – nem jutnak normális ivóvízhez. Áder János szerint ugyanis például a Világbank az ENSZ-szel működik együtt, s minden egyes ENSZ-fórumon olyan deklarációk és megállapodások születtek, amelyek a vízhez való hozzáférést alapvető emberi jogként határozzák meg.