Áder pert nyert a fogdabüntetéséről szóló cikk kapcsán

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Másodfokon nyert pert a köztársasági elnök. Az Indexnek és Vágvölgyi B. Andrásnak is 600 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie. A lap és Vágvölgyi is a Kúriához fordul, és ha szükséges, akkor az Index a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé viszi majd az ügyet.


Tavaly novemberben – miután a Hír TV rászállt a kormányellenes tüntetések szervezőire, és ezen ironizálva a neten sokan az apró csínytevéseikről kezdtek vallomásokat posztolni – Vágvölgyi B. András a fogdabüntetéséről számolt be, és mellékesen megjegyezte, hogy fogdatársa volt Áder János is, aki szerinte részegen lövöldözött, amiért 30 napot kapott.


Ezt már hírként az Index is lehozta, de előbb megkérdezte Vágvölgyit, ám egyben megemlítette, hogy egy lövöldözést nem lehetne pár hét fogdával megúszni, ezért lehet, hogy Vágvölgyi rosszul emlékszik. Természetesen Áder János hivatalát is megkeresték, és a köztársasági elnök jelezte: kétszer volt fogdán, de nem lövöldözésért, hanem egyszer mert nem vezényelte az embereit hajnali tornára, másodszor pedig mert elaludt az őrségben – idézi fel a lap.

Ezután az államfő az Index cikke és Vágvölgyi bejegyzése miatt pert indított, és 1-1 millió forint sérelemdíjat követelt.


A Fővárosi törvényszék idén februárban az Index elleni keresetet elutasította, Vágvölgyit 50 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte.


Ezt az ítéletet változtatta meg most a Fővárosi Ítélőtábla, amely megállapította, hogy az Index is jogsértést követett el, amelynek így most 600 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie. Vágvölgyi büntetését szintén 600 ezerre emelte a bíróság. A tanács többek között azt hozta fel a lap ellen, hogy az nem volt jóhiszemű, amikor csupán két órát várt a Köztársasági Elnöki Hivatal válaszára, és mivel az nem érkezett meg, leközölte a cikket. Kiemelték, hogy az ítélet nem a sajtószabadság ellen irányul.


Az Index és Vágvölgyi a Kúriához fordul az ítélet miatt, és ha szükséges, akkor a lap a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé viszi majd az ügyet – írják.