A függetlenség napja van, Áder levelet írt Obamának

-


Áder János köztársasági elnök üdvözletet küldött Barack Obama amerikai elnöknek július 4-e, az amerikai függetlenség napja alkalmából. Erről a Köztársasági Elnöki Hivatal szombaton számolt be az MTI-nek.

„Bár már 239 év telt el azóta, hogy a Kontinentális Kongresszus elfogadta a Függetlenségi Nyilatkozatot, ez az okirat nemcsak a szabadság jelképe az amerikaiaknak azóta is, de szerte a világon ihlet a szabadságért harcolóknak” – írta a köztársasági elnök.

Napjainkban számos égetően fontos kérdéssel kell foglalkozni: a közel-keleti terrorcselekményektől kezdve az Európa határain egyre erősödő menekültválságon át a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbbá váló fenyegetéséig sok nehéz feladattal kell szembenézni. „Ilyen körülmények között transzatlanti szövetségünk ereje döntő fontosságú” – olvasható az üzenetben.

Áder János emlékeztette Barack Obamát arra, hogy a két országot hosszú évtizedekre visszanyúló együttműködés és barátság köti össze. „Mint NATO-szövetségesek, Magyarország és az Egyesült Államok is elkötelezte magát a béke és a demokratikus értékek védelme mellett. Vállvetve küzdünk és dolgozunk azért, hogy a világon mindenütt elő tudjuk segíteni az emberi jogok és a joguralom érvényesülését, a fenntartható fejlődést” – írta.

Megerősítette, hogy az Egyesült Államok népe mindig számíthat Magyarországra, ha ki kell állni sok közös értékünk védelmében, valamint Magyarország kész tovább mélyíteni kölcsönösen előnyös együttműködését az Egyesült Államokkal.