Áder János megköveti Pásztor Istvánt és állami szigort sürget

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila / MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Áder János szerint tűrhetetlen, hogy Magyarországon valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal a hatóságok szeme láttára az Országház előtt, ezért az államnak késlekedés nélkül, a törvény teljes szigorával le kell sújtania azokra, akik semmibe veszik azt az alkotmányos alapelvet, hogy senki sem alázhat meg senkit származása, nemzeti, vallási vagy társadalmi hovatartozása miatt.


Az államfő pénteki nyilatkozatában arról is beszélt: egyetlen erkölcsös cselekedetként minden politikai nézetkülönbséget és megfontolást félretéve egy emberként ki kell állni azok mellé, akiket emberi méltóságukban és magyarságukban megaláztak és megsértettek, ezért a köztársasági elnök “a magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult honfitársai helyett megköveti” Pásztor Istvánt és minden vajdasági magyart. Hangsúlyozta: Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője az ő személyes meghívására vett részt az Országgyűlés keddi alakuló ülésén. Áder szerint Pásztor jelenléte – más határainkon túl magyarokhoz hasonlóan – azt üzente mindenkinek, hogy a kisebbségben élő magyarság tagjai fontosnak tartják a magyar nemzethez tartozás kifejezését. Éppen ezért „akik minden emberi mivoltukból kifordulva megalázták Pásztor Istvánt, azok valójában megalázták a Magyarországon élő kisebbségeket, megalázták a vajdasági magyarokat, megalázták a határokon túl élő magyarokat és megalázták az egész nemzetet" - fogalmazott Áder János. A köztársasági elnök teljes nyilatkozata itt elérhető.


Mi történt kedden?

Pásztor Istvánt kedden az Országház előtt a földtörvény ellen tüntető Gaudi-Nagy Tamás - aki az elmúlt parlamenti ciklusban a Jobbik-frakció tagja volt - megafonon keresztül megszólította. Ezután tüntetők egy csoportja körbevette, szidalmazta, és valaki leköpte a vajdasági politikust. Az esetet az összes magyarországi parlamenti párt elítélte, beleértve a Jobbikot is, sőt ez utóbbi elnöksége közleményben hangsúlyozta, hogy Gaudi-Nagy parlamenti mandátumának a megszűnésével elvált a párt és a volt képviselő útja egymástól. Az esetet a szerbiai pártok is elítélték, és felszólították a magyar hatóságokat, hogy vonják felelősségre a támadókat. A BRFK bejelentette, hogy garázdaság miatt nyomoznak. Az MTI úgy tudja, hogy a tettes személye ismert a rendőrség előtt.