Áder János megálmodta a civilizációt fenyegető klímaváltozást

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar köztársasági elnök a párizsi klímacsúcs első napján egy olyan jövőt vizionált, amelyben az unokák számon kérik a mai döntéshozókon, hogy miért nem tettek valamit a klímaváltozás ellen. Hollande szerint ezúttal nem szabad csalódást okozni.


„Van egy visszatérő álmom” – kezdte beszédét Áder János az ENSZ 21. klímakonferenciájának nyitónapján. Ebben az álomban 25 évvel később az államfő még meg nem született unokája kéri rajta számon, hogy a világ miért nem akadályozta meg a klímaváltozás azon negatív hatásait, amelyek akkorra már közvetlenül veszélyeztethetik az emberi civilizációt.


A köztársasági elnök szerint, ha az emberiség nem változtat mostani felelőtlen magatartásán, annak olyan súlyos következményei lehetnek, mint „az aszályok, árvizek, elsivatagosodás, pusztító természeti katasztrófák, éhínség, migráció és háborúk”.


Néhány nap alatt néhány évszázadról fogunk dönteni

A november 30-tól december 11-éig tartó huszonegyedik klímacsúcsot hétfőn Francois Hollande francia államfő nyitotta meg a Párizs környéki Le Bourget-ban. Az ENSZ idei klímacsúcsát hatalmas várakozás előzte meg, és Hollande arra kérte a megjelent 147 állam- és kormányfőt, hogy ne okozzanak csalódást ez alkalommal.


A legnagyobb kihívás, hogy a versenyalapú globalizációról áttérjünk az együttműködésen alapuló globalizációra. Az Észak és Dél, az ember és a természet közötti partnerségre. Párizs ehhez nyújt kivételes alkalmat” – fogalmazott, és hozzátette, hogy december 12-én megállapodásra kell jutniuk a résztvevőknek. Úgy fogalmazott, hogy egy jó megállapodás három feltételen múlik:
  • hiteles feladatokat kell felvázolni ahhoz, hogy a légkör felmelegedése 2, sőt 1,5 fok alatt tartható legyen,
  • szolidáris választ kell adni az éghajlati kihívásra,
  • egyetlen állam sem vonhatja ki magát a saját kötelezettségvállalásai alól, még akkor sem, ha a fejlődési igényeiket is figyelembe vesszük.Hollande szerint a fejlett országoknak vállalniuk kell a történelmi felelősséget, mivel ők azok, amelyek éveken át a legtöbb üvegházhatású gázt bocsátották ki. „A feltörekvő országoknak fel kell gyorsítaniuk az energetikai átmenetet, a fejlődő országokat pedig támogatni kell a klímahatásokhoz való alkalmazkodásban” – tette hozzá. Ezzel párhuzamosan a francia elnök szerint megvan annak a veszélye, hogy az államok nem tudják a lakosságuk alapvető igényeit kielégíteni az éhínség, a vidék exodusa vagy az összecsapások kockázata mellett, azért, hogy az emberek olyan, egyre ritkább javakhoz jussanak, mint például az ivóvíz.


„Néhány nap alatt néhány évszázadról fogunk dönteni” – mondta Francois Hollande.


A december 11-ig tartó találkozó célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

A klímakonferencia nyitónapján az említetteken kívül felszólal még Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Angela Merkel német kancellár is.