Áder János kijelölte az EP-választás napját

Fotó: Forrás: ORSZÁGGYŰLÉS SAJTÓIRODÁJA / Forrás: ORSZÁGGYŰLÉS SAJTÓIRODÁJA

A köztársasági elnök négy lehetséges nap közül választhatott, de abból csak egy esett vasárnapra. Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.


Május 25-ére, vasárnapra tűzte ki az Európai Parlament (EP) magyar képviselőinek választását Áder János köztársasági elnök – közölte az államfő hivatala szombaton. Az Európai Tanács döntése értelmében az unió országaiban május 22. és 25. között kell megtartani az európai parlamenti választást. Közleményében Áder János felidézte, hogy Magyarország húsz éve nyújtotta be hivatalos EU-tagsági kérelmét, és tíz esztendeje annak, hogy egyenrangú tagjává vált az európai polgári demokráciák családjának. Hozzátette: 2004-ben Magyarország polgárai először váltak jogosulttá arra, hogy részt vegyenek az Európai Parlament összetételének kialakításában. A mostani lesz a harmadik alkalom, hogy magyarok részt vehetnek az EP-választáson.


Hányan ülnek a parlamentben?

Az Európai Unió tagállamainak polgárai 1979 óta közvetlenül választják meg az Európai Parlament tagjait, Magyarország 21 képviselőt küldhet a 751 tagú brüsszeli törvényhozásba. Az idei EP-választástól kezdve 12 uniós tagállam – köztük Magyarország – elveszít egy-egy mandátumot. Erre azért van szükség, hogy tartani lehessen az EP-nek a Lisszaboni Szerződésben meghatározott létszámát (751), és legyen helyük a tavaly júliusban az unió tagjává vált Horvátország képviselőinek is. Horvátország csatlakozásával a strasbourgi parlament képviselőinek száma ideiglenesen 766-ra nőtt, ezt a létszámot kell 751-re csökkenteni.