Áder János két törvényt is visszadobott

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila / MTI/MTVA / Kovács Attila

-

A köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló, valamint az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényeket. Mindkettőt múlt héten kedden fogadta el a parlament.


Az egyes jogállási tárgyú törvény egyik módosítása kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról. A változtatástól a kormány foglalkoztatottjai feddhetetlenségét, a közszférába vetett bizalom erősödését várja. A képviselők 131 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett fogadták el Trócsányi László igazságügyi miniszter kezdeményezését.


A területi államigazgatás átalakításáról szóló, L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár által benyújtott javaslatot a képviselők 126 igen szavazattal, 69 nem ellenében hagyták jóvá. A jogszabály célja az eljárások gyorsítása, ami nem a 21 napos általános ügyintézési időtartam, hanem a bruttó ügyintézés időtartamának csökkenésével valósul meg. Erre példa, hogy megszűnnek a kormányhivatali rendszeren belüli szakhatósági eljárások, egyebek mellett a szociális igazgatás, a munkaügy és a környezetvédelem területén. A módosítások április 1-jén lépnek hatályba.