Áder János Kallós Zoltánnal találkozott Erdélyben

Fotó: MTI/Illyés Tibor / MTI/Illyés Tibor

-

A nem hivatalos erdélyi látogatáson tartózkodó Áder János köztársasági elnök és felesége Kolozs megyében találkozott Kallós Zoltán néprajzkutatóval, és felkeresték a bonchidai kastélyt.


A bonchidai Bánffy-kastélyt Hegedüs Csilla, a Transylvania Trust Alapítvány ügyvezető igazgatója mutatta be az államfőnek. Az erdélyi Versailles-ként is emlegetett kastélyt romos állapotban vette át használatra az alapítvány, mely Építettörökség-felújító Szakképző Központot hozott létre a kastély egyik épületében. A központ hallgatói a kastély felújítási munkálatait végezve tanulják a műemlékek helyreállításának módjait, lehetőségeit. Hegedüs Csilla elmondta, mintegy hétmillió euróra lenne szükség a kastély teljes renoválásához.


-


Az államfő és felesége Válaszúton felkereste Kallós Zoltánt. A 88. születésnapját egy hét múlva ünneplő néprajzkutató és népzenegyűjtő saját birtokán néprajzi múzeumot és szórványkollégiumot hozott létre. A kollégiumban több mint száz olyan mezőségi gyermeknek biztosítanak szállást és ellátást, akiknek a településén már nem működik magyar iskola, ezért Válaszúton tanulnak. Áder János emellett ellátogatott a kolozsvári Házsongárdi temetőbe, ahol tudósok, költők és 1848-as honvédtisztek sírjait kereste fel.