Áder: ismét védeni kell a határainkat

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Tisztavatás volt a Parlament előtt.


Mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede: ismét védenünk kell határainkat, meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált – mondta Áder János az államalapítás ünnepén a Kossuth Lajos téri tisztavatáson.

Az államfő szerint csaknem három évtizeddel szabadságunk visszanyerése után "újra látnunk kell, hogy csak az lehet igazán a miénk, amit újra és újra képesek vagyunk megvédeni".

Áder szerint a haza minden polgára azt várja a most esküt tett honvédektől, hogy legyen biztonságban "nemzetünk, otthonunk, személyes életünk", védjék meg "szabadságunk és önállóságunk", és biztosítsák közös nyugodt jövőnket.


A nemzeti jövő

A haza semmivel sem pótolható értéket jelent mindannyiunk számára – mondta a honvédelmi miniszter a katonai tisztavatáson. Simicskó szerint amíg vannak magyar fiatalok, akik a katonai hivatást választják, és esküjük szerint akár életüket is feláldoznák az ország védelmében, "addig van nemzeti jövőnk".

A miniszter szerint az államalapítás ünnepe keresztény hitünk ünnepe is. Csak az a keresztény hit, amelyet Szent Istvántól kaptunk, vihet előre minket – mondta Simicskó.

Ahhoz, hogy gyermekeink, unokáink számára megőrizzük Magyarországot, s magyarként élhessenek itt, meg kell védeni az ország határait, fel kell lépni az olyan veszélyek ellen, mint a tömeges illegális bevándorlás, a terrorizmus – mondta a miniszter.