Áder is megszólalt a török merényelettel kapcsolatban

Fotó: ANADOLU AGENCY / Emin Sansar

-

A terrorizmus elleni harc további támogatására tett ígéretet a magyar államfő a tegnapi, ankarai merénylet után. A merénylőket kurdok körében keresik a török hatóságok. A robbantással egy egyetemista lányt gyanúsítanak. Az Európai Unió nem jó szemmel nézi a török politikát a kurd autonóm törekvésekkel szemben, mindamellett, hogy a terrorizmust elítéli. Az elmúlt hetekben ugyanakkor ez az emberi jogi vita is nehezítette a megállapodást a menekültkérdésben.


Áder János magyar köztársasági elnök Recep Tayyip Erdogan török államfőnek küldött táviratában fejezte ki részvétét a vasárnapi ankarai terrortámadásban életét vesztettek hozzátartozóinak. A magyar államfő hangsúlyozta: a tragédia - amelyhez hasonló többször is sújtotta Törökországot az elmúlt időszakban - ismételten felhívja a figyelmet a terrorizmus elleni következetes fellépés és az ezt célzó nemzetközi összefogás szükségességére.

"Mély megrendüléssel gondolunk az ártatlan emberekre, akik egy gonosz tömeggyilkosságnak estek áldozatul, és mielőbbi felgyógyulást kívánunk a brutális merénylet sebesültjeinek" - fogalmazott Áder János, aki hangsúlyozta azt is, az értelmetlen és embertelen pusztítás ellen, az emberi értékek védelmében fellépő erők a továbbiakban is számíthatnak Magyarország elkötelezettségére és támogatására.


Egyetemista lányt gyanúsítanak

Vasárnap kora este egy robbanószerrel megrakott gépkocsi robbant fel az Ankara központjában lévő Kizilay tér mellett, az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében. A merénylet halálos áldozatainak száma harminchétre nőtt hétfő délre.

Egyelőre négy embert vettek őrizetbe a török hatóságok a főként kurdok lakta Sanliurfa városban a legkevesebb 37 halálos áldozatot követelő vasárnapi ankarai robbantással kapcsolatban. Az előállítottak mindegyike összefüggésbe hozható az öngyilkos merényletnél használt autóval, egyikük annak tulajdonosa. Három gyanúsítottat még keresnek.

A hírügynökség arról is írt, hogy egyelőre csak 32 halálos áldozat személyazonosságát sikerült tisztázni. Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter hétfőn délután azt nyilatkozta: 48 embert részesítenek orvosi ellátásban, 15 sérült állapota súlyos.

A Dogan török hírügynökség arról számolt be, hogy az áldozatok között van a Galatasaray labdarúgócsapat egyik játékosának, Umut Bulutnak az apja, Kemal Bulut is, valamint egy hat és félhónapos magzat, aki sebesült édesanyja méhében vesztette életét.

A Dogan tudni véli, hogy a merénylet végrehajtója egy 24 éves egyetemista lány volt, aki turizmus szakon tanult. A tanuló családjától az azonosíthatóság érdekében vérmintát vettek. Az édesapa a hírügynökségnek elmondta: "lányunkat 2012-ben vették fel az egyetemre, egy idő után azonban nem kaptunk hírt felőle, 2013-ban jeleztük is a hatóságoknak, hogy eltűnt." Az elkövető személyét illető információkat mindazonáltal hivatalos forrás még nem erősítette meg.

Az Ihlas török hírügynökség azt közölte, hogy Isztambulban fokozták a biztonsági készültséget. A rendészeti erők a gyanús járműveket megállítják és alaposan átvizsgálják.