Áder húga a KLIK élén, új felsőoktatási minisztérium?

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Áder János húga, Pölöskei Gáborné lehet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) vezetője, Pálinkás József akadémiai elnök önálló felsőoktatási minisztériumért lobbizik, Hoppál Péter, vagy Sipos Imre válthatja Hoffmann Rózsát. Komoly személyi változások várhatók az oktatásügyben.


Az Index úgy tudja, a KLIK-et jelenleg vezető Marekné Pintér Aranka csak a tanév végéig, júniusig marad a helyén. A szervezet élére az a Pölöskei Gáborné kerülhet, aki egyrészt Áder János köztársasági elnök húga, másrészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményfejlesztési főosztályának vezetője. Dolgozott már több oktatási intézményben. A hírportál szerint a távozó Hoffmann Rózsa utódja Hoppál Péter Fidesz-szóvivő vagy Sipos Imre helyettes államtitkár lehet a köznevelési államtitkári poszton. Hoffmann távozását csütörtökön jelentette be párttársa, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A felsőoktatás terén Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke önálló minisztériumért lobbizik, írja az online sajtóorgánum. A felsőoktatást most az idén 73 éves Klinghammer István felügyeli, aki a napokban bejelentette, hogy szívesen dolgozna tovább.


Március elején az Index birtokába került egy tanulmány Pölöskei Gáborné tollából, amelyben többek között ez áll: a „jelenlegi szervezeti rendszerben nem különülnek el kellően a feladatok, keverednek a hatáskörök, az erős centralizálás működési nehézségeket eredményez.” A tanulmány szerint a Klik pénzügyi működtetését is rendbe kellene tenni: jelenleg ugyanis nem túl hatékony, hogy a gazdálkodási szervek távol kerültek az iskoláktól. A dokumentum azt is írja, hogy az EU-s források minisztériumi felhasználása átláthatatlan, az ezt működtető struktúra pedig működésképtelen.