Áder finomhangolta Orbán szavait Lengyelországban

-

Az államfő szerint annak a nemzetnek van jövője, amely nem csak a saját érdekét nézi, a kormányfő viszont a nemzeti érdek elsőbbségét hangsúlyozza a külpolitikában.


A lengyel–magyar barátság példaként áll Európa más nemzetei előtt – hangoztatta Áder János köztársasági elnök a magyar–lengyel barátság napja alkalmából elhangzott ünnepi beszédében Katowicében.„Mindig tiszteltük egymás hősiességét, mindig megajándékoztuk egymást a megértéssel. Megértettük és a magunk módján folytattuk egymás forradalmait” – mondta a magyar államfő.

„Európának ezen a vidékén jól tudjuk, hogy csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját pillanatnyi érdekeinél. Csak az a nemzet remélheti mások tiszteletét, amely kiáll a saját igazáért, de a másét is tiszteletben tartja. Képes önzetlen, áldozatkész és megértő lenni. Közös barátságunk olyan érték, amelyre minden helyzetben érdemes vigyáznunk. Ez a barátság jobb emberré, jobb magyarrá és jobb lengyellé tesz mindannyiunkat” – fejtette ki a köztársasági elnök.

Áder János Feliks Netz katowicei író, Márai Sándor műveinek fordítója mondását idézte, aki azt mondta: minden reggel Márait olvassa, és ez jobbá tette. „Ez a titok nyitja. Mi, lengyelek és magyarok jobbá tudjuk tenni egymást. Jobbá tesz minket a két nép barátsága, egymás iránti mély rokonszenve, mindaz, ami közöttünk évszázadok óta erős köteléket jelent” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Bronislaw Komorowski a Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekarának új székházában tartott ünnepségen elmondott beszédében kiemelte, hogy új, sziléziai dimenzióval bővül a lengyel–magyar barátság. Az emlékmű még szorosabbá fogja tenni ezt a barátságot.

A 2006-os első lengyel–magyar barátságnapon avatott győri emlékmű – a gyökereivel egymásba kapaszkodó két tölgyfa – a sorsközösséget jelképezte. Az új emlékmű azt mutatja meg, hogyan szolgálhat ez a barátság másokat, és hogy a barátság közös értékrenden alapul – mondta a lengyel államfő. Idézte a lengyel Wallenbergként is emlegetett Henryk Slawik búcsúszavait, amikor Antalltól búcsúzva azt mondta, így fizet Lengyelország. Ezzel arra utalt, hogy a Gestapo kínzásai ellenére nem vallott barátja ellen, megmentve annak életét.

„Szeretnénk örökre megjegyezni ezeket a szavakat. Van okunk a hálára, van okunk egymásnak köszönetet mondani, van mire büszkének lennünk a kölcsönös kapcsolatokban. Ez felelősséget jelent a jelen és a jövő számára” – mondta a lengyel államfő.

Az elmúlt hónapokban hűvösebbé váltak a magyar–lengyel kapcsolatok, elsősorban amiatt, hogy Lengyelország fenyegetőnek érzi az orosz szerepvállalást Ukrajnában, és elítéli az orosz elnök, Vlagyimir Putyin politikáját. Magyarország viszont még fogadta is Putyint, és egyre szorosabbra fűzi az energetikai együttműködést az oroszokkal, hiszen a paksi bővítést is orosz hitelből orosz állami cég végzi.