Áder és Duda is megszólalt a magyar–lengyel barátság napján

Fotó: MTI / Marjai János

-

A lengyelek és magyarok hisznek az erős Európában, abban, hogy Európa erejét az olyan szabadságszerető nemzetek adják, amilyen a lengyel és magyar – mondta a magyar köztársasági elnök.


Az államfő a Pesti Vigadóban rendezett eseményen elmondott beszédében kiemelte: a lengyelek és magyarok 1956-ban megmutatták, hogy miben áll a nemzeteinktől idegen ideológia, a sztálinista diktatúra egyik fő gyengesége.

Abban, hogy nem értette meg az együttérzés, a szolidaritás erejét, azt, hogy ezek az értékek tesznek közösséggé egy nemzetet, és nem értette meg, hogy egy nemzet így válik erősebbé minden diktatúránál, minden megszállónál – vélekedett.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök hangsúlyozta: a mai EU-ban kétségkívül értékválságnak lehetünk tanúi, azok az értékek vannak válságban, amelyekre ez a civilizáció épült. Magyarország és Lengyelország azonban megőrzi ezeket az értékeket, és kötelességük, küldetésük, hogy visszavigyék ezeket Nyugat-Európába, és minden támadás ellenére védelmezzék – fogalmazott.

Duda délelőtt Orbán Viktorral is találkozott, majd a Hősök terén koszorúzott.