Áder Alkotmánybíróság elé utalta a posta és az MNB nyilvánosságát is

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Az államfő is aggályosnak tartja a két törvénymódosítást és a visszamenőleges jogalkotást.


Előzetes normakontrollt kért Áder János államfő a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról az Alkotmánybíróságtól (Ab) – áll az államfő nyilatkozatában.

A köztársasági elnök megállapítása szerint az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével.

A közlés szerint Áder János hasonló okokból, a visszamenőleges hatály tilalma miatt a postai szolgáltatásokról szóló törvény legutóbbi módosításának előzetes normakontrollját is kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál.

Az Országgyűlés meglehetősen gyors ütemben módosította a két törvényt, a posta esetében üzleti érdekekre hivatkozva, a jegybank esetében pedig a nemzeti fizetőeszköz, a forint érdekeire hivatkozva. Az ellenzék és civil jogvédők azonban úgy ítélték meg, hogy valójában a két intézmény, valamint cégeik és alapítványaik gazdálkodását akarják elrejteni a nyilvánosság elől.

Még az Országgyűlés fideszes elnöke, Kövér László is úgy nyilatkozott, hogy az MNB-nek a jegybank alapítványaihoz kerülő pénze attól még közpénz, hogy átkerül egy másik szervezethez. Kövér László azonban aláírta a törvényeket, Áder János viszont élt a lehetőséggel, hogy a végső döntést az Alkotmánybíróság hozza meg.

Az Alkotmánybíróságnak 30 napja van, hogy állást foglaljon a kérdésben.


Kiadja-e addig az MNB az adatokat?

A szocialista Tóth Bertalan szerint az Áder János által kért előzetes normakontroll is azt bizonyítja, hogy a Magyar Posta nem titkolózhat, az MNB által kezelt pénzek pedig közpénzek, amelyeknek az elköltésével el kell számolni. Az ellenzéki politikus az elmúlt hónapokban információkat próbált kérni az MNB-től az alapítványok működéséről, de azok kiadását a jegybank megtagadta. Tóth Bertalannak jogerős bírósági ítélet van a kezében, és az MNB-nek már csak napjai vannak hátra, hogy eleget tegyen a verdiktnek.


Volner János, a Jobbik alelnöke pártja sikereként értékelte, hogy Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról. A hét elején levélben fordult az államfőhöz, amelyben arra emlékeztette, hogy a tervezet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint is alkotmányossági aggályokat vet fel. A képviselő megjegyezte, úgy vélik, hogy az Alkotmánybíróságnak egyetlen lehetősége van: megsemmisíteni "a Fidesz alaptörvény-ellenes törvényét.

Az államfő által kezdeményezett előzetes normakontroll ügyében az a kérdés, "szembe mer-e menni Orbán Alkotmánybírósága Orbánnal" - áll a Demokratikus Koalíció közleményében. "Áder János fideszes pártkatona alkotmányossági aggályok miatt nem írta alá a Posta és a Nemzeti Bank kirablására született törvényeket. Mivel ezekről a gyalázatos jogszabályokról a csupa fideszes pártkatonát alkalmazó Alkotmánybíróság dönt majd, van esély arra, hogy még a vállalhatatlan alaptörvénnyel is ellentétes jogszabályok átmenjenek" - fogalmaztak. A DK szerint ha elbukik az Ab-n a két jogszabály, "akkor Orbán és Matolcsy új trükköket talál majd ki a további lopáshoz".

Az LMP szerint Áder János államfő teljesítette alkotmányos kötelezettségét a normakontroll kérésével, ugyanakkor a Fidesz továbbra is tartozik két politikai nyilatkozattal. A nagyobbik kormánypártnak Schiffer András, az LMP társelnöke szerint el kell számolnia a választóknak azzal, hogy Matolcsy György jegybankelnök miért érdemel nagyobb fizetésemelést, mint egy ápolónő. Arról is nyilatkozniuk kell, hogy a jövőben nem kívánnak folyamatban lévő bírósági ügyeket törvényhozási eszközökkel eldönteni - mondta. Amíg ez nem történik meg, addig pártjának nem áll módjában az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényekről egyeztetni - tette hozzá.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint nem bátorságra vagy függetlenségre vall, hogy Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály, valamint a postatörvény módosításáról az Alkotmánybíróságtól, mert a két jogszabály mindenképpen az Ab elé került volna. Tordai Bence szóvivő közleményében a törvénymódosításokról azt írta, hogy "ez az égbekiáltó jogsértés" egyébként az alapvető jogok biztosán keresztül vagy a képviselők negyedének támogatásával került volna a testület elé.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja üdvözölte a köztársasági elnök lépését, felszólította az az Alkotmánybíróságot, hogy a törvények mérlegelésekor "ezúttal legyenek méltóak tisztségükhöz" és a magyar alkotmány által rájuk rótt felelősséghez. Azt írták, hogy az elmúlt években az Ab többször "éppen maga ásta alá a jogállam alkotmányos működését" és a Fidesz érdekei szerinti pártpolitikailag befolyásolt döntéseket hozott.

A Magyar Liberális Párt (MLP) üdvözli az államfői döntést és az indokokat. Szerintük a kormány mindkét törvénymódosítóval csak tovább korlátozná az állampolgári alapjogokat, tovább szűkítené az alkotmányban garantált információs szabadságot, végképp felszámolva az állami vagyonnal való gazdálkodás nyilvánosságát, az elszámoltathatóságot.