Áder aláírta: többet kell fizetni a közérdekű adatokért

Fotó: MTI / Nyikos Péter

-

Az igénylés folyamata lassabb lesz, az intézmények kiszámlázhatják az adatok kigyűjtésének óradíját is. Vége a név nélküli kíváncsiskodásnak. Az ellenzék Alkotmánybírósághoz fordulna, kérdés, összejön-e.


Áder János szombaton szépen csendben aláírta az információszabadságról szóló törvény módosítását – szúrta ki a hvg.hu. Több civil szervezet – köztük a Transparency International is – azt kérte az elnöktől, ne írja alá a törvényt.


A törvény szerint a költségtérítés az „adatigénylés teljesítésével kapcsolatban felmerült költség mértékéig állapítható meg”, a pontos összegről az igénylőt előzetesen tájékoztatni kell. Az adatigénylőnek ezután 30 napja van nyilatkozni arról, továbbra is kéri-e az adatot, vagy sem. Ha kéri, 15 napon be kell fizetnie a pénzt.

Az adatközlőnek nem kell minden adatigénylésnek eleget tennie, ha az igénylő egy éven belül már kérte ugyanazokat az adatokat, és azok nem változtak. Név és cím megadása nélkül sem kötelesek kiadni az adatokat.

Az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz fordulnának. Az LMP és az Együtt is kezdeményezője lenne ennek, az MSZP az utóbbi ívet írja alá, de egyeztetne a további részletekről. Az egyelőre nem derült ki, megvan-e így a kellő számú aláírás. A képviselők ötöde fordulhat Alkotmánybírósághoz, ehhez az MSZP-nek és a Jobbiknak is alá kell írnia az ívet. Az Együtt most azt mondta: „nyitottak az egyeztetésre, ha megkeresi őket az MSZP, leülnek tárgyalni, ám ezt eddig nem jelezte senki.” Még nem írták alá a beadványt sem, pedig azzal együtt már nem lenne gond.

A „visszaélésszerű adatigénylők” miatt a Parlament egyszer már szigorított volna a szabályokon, azt Áder visszadobta, politikai vétóval.