Addig nézzen elefántot, amíg lehet

Fotó: AFP / RAUL ARBOLEDA

-

Kutatók szerint kihalhat a nagytestű növényevők 60 százaléka. A többi között rinocéroszok, elefántok, zebrák, tevék, gorillák vannak veszélyben. Ez a lánc további részére is rossz hatással lesz.


Afrikában és Ázsiában halnak ki olyan gyorsasággal a nagy testű növényevő állatok, hogy amerikai kutatók már üres tájakat vizionálnak. Az Oregoni Állami Egyetem professzora, William Ripple vezette nemzetközi kutatócsoport 74 növényevő állat helyzetét vizsgálta. Arra jutottak, radikális beavatkozás nélkül folytatódik az állatok pusztulása, aminek hatalmas ökológiai, gazdasági és társadalmi ára lesz.Az élőhely változása mellett a vadászat fenyegeti az állatokat - derítették ki a kutatók.

A világ 25 legnagyobb testű növényevője eredeti élőhelyének már csak átlag 19 százalékán él. 1980 óta megháromszorozódott az állattenyésztés, emiatt csökkent a vadállatok területe, kevesebb élelemhez és vízhez jutnak, több a betegség is. A növényevőket a húsukért és egyéb testrészeikért vadásszák.A kutatók szerint 1 milliárd ember él vadhúson, a tülköket pedig drágábban adják el, mint az aranyat vagy a kokaint.A kutatók szerint a növényevők kihalása veszélyezteti az oroszlánok és tigrisek létét is, kevesebb növény szaporodhat, ami miatt a madarak, kétéltűek élőhelye is megváltozik.