Adatvédelmi vizsgálat kezdődik az Állami Számvevőszéknél

Forrás: Állami Számvevőszék

-

A Magyar Nemzet értesülései szerint az Együttnek kirótt bírsággal kapcsolatban vizsgálódhat az adatvédelmi hatóság az ÁSZ-nál.


Az Állami Számvevőszék az Együtt-Korszakváltó Pártja gazdálkodását ellenőrizve arra jutott, hogy a párt több ponton is megsértette a törvényeket, így összesen 19 millió forintos bírságot helyezett kilátásba. A határozat-tervezetet megküldték az Együttnek – amelyet a párt több ponton is kifogásolt.


A számvevőszéki határozattervezet egyik pontja szerint: "az Együtt nem a gazdasági esemény tényleges tartalmának megfelelően mutatta be a bevételeit, amikor 2015. évben öt fő által 62 ezer Ft tagdíjként befizetett összeget adomány jogcímen vett nyilvántartásba és mutatta ki a pénzügyi kimutatásában." A párt álláspontja szerint felveti a bűncselekmény gyanúját, ha az Állami Számvevőszék tudja, kik a párt tagjai. Ez ugyanis olyan szenzitív, személyes adat, amelynek kezelésére a számvevőszéknek nincs joga.

A Magyar Nemzet úgy értesült: az ügyben már két bejelentés is érkezett Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez. Péterfalvi a lapnak elmondta, hogy a történtek kapcsán már érkezett hozzájuk beadvány – egyébként nem az Együtt-től –, ezt ügyként kezelik, és kivizsgálják. A NAIH munkatársainak nyilvánvalóan most meg kell nézniük, hogy az ÁSZ a jogszabályi felhatalmazás alapján milyen adatokra láthat rá, illetve hogy a törvény szerint miket ellenőrizhet. Péterfalvi Attila éppen ezért egyelőre nem is tudott konkrétumot mondani arról, hogy vajon történhetett-e bármilyen szabálytalanság az állami szervnél.

Juhász Péter, az Együtt társelnöke korábban az ÁSZ kommunikációs vezetőjétől is próbált magyarázatot kapni a történtekre. Horváth Bálint azonban Juhász minden kérdésére csak azzal felelt: az ÁSZ mindenben betartja a vonatkozó törvényi előírásokat. Ezzel párhuzamosan a hivatal közleményt is kiadott, amelyben valótlan állítások híresztelésével vádolják az Együtt politikusait, érdemben azonban nem reagálnak a felvetésekre.