Adatok a gépben, kezdődik Paks II modellezése

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

A Roszatom bevitte a Paks II beruházás tervezéséhez szükséges adatokat a Multi-d informatikai rendszerébe, a magyar megrendelő 12 ezer követelményt fogalmazott meg, ezek alapján hamarosan megkezdődik a modellezés - mondta Alekszej Szacsik, a Roszatom leányvállalata, a Nyizsnyij Novgorodi Mérnöki Iroda Atomsztrojexport (NIAEP-ASZE) marketingvezetője.


Szacsik hangsúlyozta, a legmodernebb számítástechnikai megoldásokat tartalmazó háromdimenziós rendszerük lehetővé teszi, hogy az atomerőmű beruházás tervezési, kivitelezési, valamint üzemeltetési és lebontási folyamatát modellezzék, optimalizálják, ezáltal költségszinten és kivitelezési határidőn belül maradjanak.

A Paks II beruházás orosz fővállalkozó cége, a NIAEP-ASZE szakembere elmondta, hogy a modellező rendszer működtetése óta projektenként kimutatható az optimalizálás eredménye, példaként említette a tavaly átadott rosztovi atomerőmű hármas blokkját, ahol a beruházást két hónappal a határidő előtt befejezték.

Alekszej Szacsik elmondta, a rendszer lehetővé teszi, hogy az építést virtuálisan is kövessék a helyszíni kamerák által rögzített adatok alapján, így napra készen lehet látni a kivitelezést. A költségek optimalizálásában jelentős szerepet játszik a multi-d rendszerben szereplő Roszatom e-katalógus is, amelyből a legmegfelelőbb megoldást lehet kiválasztani tervezéshez, üzemeltetéshez, karbantartáshoz. A rendszerben lévő információkhoz a biztonsági szempontok alapján kialakított meghatározott vezetői szinteken lehet hozzáférni – tette hozzá.


A Multi-d program egy olyan egységes informatikai rendszer, amelynek segítségével naprakészen nyomon követhető a munkafolyamatok minden fázisa a tervezéstől a kivitelezésen át. Az adatbázisban minden lépést rögzítenek, beleértve azt, hogy az eszközök, berendezések tervezése, gyártása hol tart, egészen addig, hogy azt mikor és hova építették be. Mindezt egy háromdimenziós, számítógépes modell segítségével jelenítik meg. A modellen az egész beruházás nyomon követhető. A rendszer nemcsak a beépített anyagokat követi nyomon, hanem például a dolgozókat is a munkavédelmi sisakjukba épített chip segítségével, amely adatokat továbbít arról, hogy milyen munkafázissal mennyi időt tölt el a dolgozó – írja az atomenergiainfo.hu.