Adatközlésre kötelezték az MVM-et az offshore-ügyben

-


Két héten belül kiderülhet, mi történt pontosan a MET-, vagyis a gázoffshore-üggyel kapcsolatban – mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnap. A politikus az ügyben közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Villamos Művek Partnerhez (az MVM kereskedőcégéhez), amely megtagadta az információk kiadását. A Fővárosi Ítélőtábla azonban március 5-én jogerősen kötelezte a céget, hogy a gázvásárlásokkal kapcsolatban 2011-től minden iratot és dokumentumot adjon ki Tóthnak két héten belül.


100 milliárd forintnyi offshore haszon

Tóth Bertalan szerint az MVM Partner a kormány segítségével jutott az olcsó gázhoz, amelyet eladott a MET Zrt.-nek, egy offshore hátterű cégnek, ahol „a tulajdonosi háttérben megtalálhatók Fideszhez közeli vállalkozók. Tehát ezt az ügyletet úgy oldották meg, hogy a körülbelül 100 milliárd forintnyi haszon a MET Zrt.-nél keletkezett, nem a magyar embereknél, ezt pedig a Kajmán-szigetekre, illetve a Brit Virgin-szigetekre vitték ki, ennek [a haszonnak] a sorsát pedig nem ismerjük” – mondta.

Az Index cikke szerint az állami cég azzal próbált védekezni a bíróságon, hogy ők nem is közfeladatot ellátó szerv, illetve nem tudták, hogy kik a MET valódi tulajdonosai. A bíróság az érvelést nem fogadta el, az adatokat közérdekűnek ítélte. Az üzlet a cikk szerint annak ellenére folytatódhatott éveken keresztül, hogy közben verseny nélküli kapacitásszerzés miatt kötelességszegési eljárás indult Magyarország ellen.

A MET-ről az is kiderült közben, hogy a tulajdonosok között ott van a Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban álló Nagy György és az Orbán Viktorral és Hernádi Zsolttal is barátságban lévő Garancsi István, továbbá, hogy rajtuk kívül tulajdonos Ilya Trubnikov orosz–kanadai üzletember és Lakatos Benjámin is, utóbbi a MET egyik menedzsere is egyben.

Tóth Bertalan felszólította a céget, hogy az iratokat már a kéthetes határidőn belül bocsássa a rendelkezésére.