Adatbázist készítenek a bevándorlókról

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Német és osztrák szakértők is segítik az illegális migrációs folyamat megállítását a szerb–macedón határon a szerb és a magyar rendőrök mellett, valamint a négy ország közös adatbázist készít a migránsokról – erről állapodott meg a szerb, a magyar, a német és az osztrák rendőrség vezetője csütörtökön Belgrádban.


A megbeszélés értelmében a szakemberek felmérik, hogy milyen eszközökre, valamint mekkora emberállományra van szükség az illegális határátlépések megfékezése érdekében.

Milorad Veljovic, a szerbiai rendőrség igazgatója a négyoldalú találkozó utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a négy ország közös adatbázist készít a migránsokról, mert sokan dokumentumok nélkül érkeznek, így nehéz őket azonosítani. „Így megjelenhetnek olyan személyek is, akiknek mások a céljai” – fogalmazott a szerb rendőri vezető, majd úgy folytatta: az adatbázis néhány napon belül feláll, így kiszűrhetők lesznek a lehetséges terrorakciók elkövetői. Hozzátette ugyanakkor, hogy Szerbia a terrorcselekmények kivédése szempontjából biztonságos országnak számít, a hatóságok mindent megtesznek az ilyen akciók megelőzése érdekében.

A határvédelemmel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy tíz magyar határőr néhány napja segít a szerb–macedón határ védelmében, Ausztria pedig a korábban tervezett 40 helyett 80 rendőrt küld Szerbiába. Hozzátette: a szerb–magyar határon hat-hat magyar és osztrák rendőr segíti a szerb hatóságok munkáját.

A magyar–szerb akciókat sikeresnek értékelte Papp Károly országos rendőrfőkapitány, aki szerint jó eredményt hozott a közös munka. Hozzáfűzte, hogy ez Európa számára is jó példa arra, hogyan tud együttműködni négy ország rendőrsége.

Konrad Kogler osztrák rendőrfőkapitány és Dieter Roman, a német szövetségi rendőrség igazgatója is támogatásáról biztosította szerb kollégáját: bejelentették, hogy további eszköz- és állománybeli segítséget nyújtanak Szerbiának.