Adakozásból restaurálnák Gauguin festményét

-

Legalább 22 és fél ezer eurót akarnak gyűjteni.


Paul Gauguin Tahitin festett első portréjának restaurálására indult gyűjtés Belgiumban. Suzanne Bambridge 1891-ben készült arcmásának felújítására akár egyeurós adományt is elfogadnak a királyi szépművészeti múzeumok, amelyek egyikében a képet őrzik. A felajánlásokat a Gingo nevű honlapon keresztül várják. Az adományozókat különféle elismerésben részesítik: megemlítik a nevüket a kép támogatói között, meghívják őket a restaurálás utáni bemutatóra, ingyenes belépőt kapnak a királyi múzeumokba. A múzeum célja, hogy a szerdán indult adakozásból összegyűljön a 45 ezer eurós (13,74 millió forintos) restaurálási költségek fele, azaz 22 500 euró. A másik felét a Baillet-Latour Alapítvány állja.

Az 50x70 centiméteres festmény 1923-ban került a királyi szépművészeti múzeumok birtokába. Jelenleg az 1868 és 1914 között született alkotásokat felvonultató Századfordulós Múzeumban látható. Állapota „törékeny” és „sérült”, felújítása égetővé vált, hogy biztosítani tudják a fennmaradását. A múzeum szakértői röntgen-, ultraibolya- és az úttörő multispektrális vizsgálatok révén pontosan fel tudták mérni, mely pontokon van a kép a legrosszabb állapotban, egyúttal azt is, milyen lehetett a portré eredeti pompájában.

Gauguin az első tahiti útján festette meg Suzanne Bambridge portréját. A festmény 1912-ben, nem sokkal a csendes-óceáni szigetért rajongó brit nő halála után került el Tahitiről. Később egy francia magángyűjteményben volt, majd megvásárolta a belga királyi múzeumegyüttes.