Tilos csadort viselni és mecsetet építeni Ásotthalmon

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület közleményben reagált az ásotthalmi képviselő-testület által elfogadott rendeletre, amely szerint a településen tiltják a mecset- és minaretépítést, a müezzin működését, a teljes testet fedő muszlim női viseletet.


Toroczkai László a testületi ülésen elmondta, úttörő jelleggel akarnak példát adni az önkormányzatoknak – írja a Délmagyar. A probléma súlyosságát jelzi, hogy a terepen korábban kutatók, illetve helyi informátoraink szerint senki sem hord csadort Ásotthalmon, nincs muzulmán közösség, amely tervbe vette volna a mecset- és minaretépítést. Így nem igazán világos, miért kell betiltani valamit, ami nincs.Úttörő jelleggel szeretnék példát adni más önkormányzatoknak, miként védjék meg magukat külső betelepítési vagy bármilyen felforgató szándéktól

– vezette fel javaslatát Toroczkai László, Ásotthalom jobbikos polgármestere, a párt alelnöke a tegnapi testületi ülésen.

A képviselők két tartózkodás mellett megszavazták, hogy tiltsák meg a településen a mecset- és minaretépítést, a müezzin működését, a teljes testet fedő muszlim női viseletet (csadort, nikábot, burkát) és ennek strandon használt változatát, a burkinit. Megtiltanak minden propagandát, amely nem férfi és nő kapcsolatán alapuló házasságot, illetve szülő–gyerek viszonyon nyugvó családot hirdet. Ezzel szeretnék elérni – indokolta a politikus –, hogy bárki költözzön is a településre, fogadja el és tartsa be a helyi közösség sok évszázados hagyományait. Ezzel oldanák fel azt a patthelyzetet, amely az alaptörvény-módosítás körül a parlamentben kialakult. Hiszen a kvótanépszavazáson 3,3 millió ember szavazott az ellen, hogy külső erő tömegesen migránsokat telepítsen be az országba.