Abszurd jogszabályokkal korlátozná Irak a házastársi életet

Fotó: Europress/AFP/Ahmad al Rubaye / Europress/AFP/Ahmad al Rubaye

-

Egy iraki törvénytervezet szerint már nem lenne korhatárhoz kötve a házasságkötés, de válni csak 9 éves kortól lehetne. A síita jogtudomány egyik irányzatának nevét viselő tervezet a szoptatás körülményeit is meghatározná, és még számos ponton sértené a nők jogait. A világ ellenzi a bevezetés előtt álló jogszabályt.


Aktivisták, jogvédő szervezetek, nemzetközi civil szervezetek heves ellenállását váltotta ki a kormány által is támogatott törvénytervezet, amely lehetővé tenné már kilenc éves kortól a válást. Ez persze azt is jelenti, hogy kilenc éves kor előtt házasságot lehetne kötni. Mindezt egy olyan országban vezetnék be, ahol a lányok negyede még 18 éves kora előtt, a gyám hozzájárulásával férjhez megy. A tervezet továbbá kötelezi a nőket a férjükkel való szexuális együttlétre minden olyan esetben, mikor utóbbi erre igényt tart. A jogvédők szerint ez nem más, mint a házastársi nemi erőszak legalizálása. Mindez még fokozható azzal, hogy az anyáknak a szoptatás körülményeit is megszabnák, sőt meghatároznák a poligámiában élő férfiak számára az egyes feleségekkel eltöltendő éjszakák számát is. Az al-Amal (Remény) nevű jótékonysági szervezet vezetője szerint ezek az szabályozások kimerítik a „humanitárius bűncselekmény” fogalmát, sértik a gyermekek jogait, „szexuális tárgyakká” alacsonyítják a nőket.


Az iraki kormány szerint a javaslat nem sért jogokat, inkább modernizál

A Dzsaafari nevű családjogi törvénytervezet a hatodik síita főpap (Dzsaafari al-Sadiq) elvein, és a síita vallási törvényeken alapul. Éppen ezért érthető, hogy a síita kormányfő, Núri al-Máliki támogatását élvezi. A kormány egy magas rangú, név nélkül nyilatkozó képviselője szerint ez csak azért van, mert a kormányfő nem akarta a választások előtt kockáztatni a pozícióját azzal, hogy nem áll a lakosság többségét alkotó síiták követelése mögé. Haszán as-Samri igazságügy-miniszter, a síita Fadhila párt tagja  szerint a tervezett jogszabály inkább garanciákat nyújt a nők méltóságának és jogainak megóvására, mintsem sérti azokat. A párt egy másik tagja pedig kiemelte, hogy a javaslat modernizálja a házastársak közötti vitákban történő bíráskodást, amit a helyi vezetők helyett az állami intézmények hatáskörébe utalnának. Ezzel szemben Nickolay Mladenov, az ENSZ iraki megbízottja szerint a törvény semmissé tenné a nők alkotmányban garantált jogainak védelmére eddig tett előrelépéseket, és egy ilyen jogszabály a nemzeti identitás széttöredezéséhez járulhat hozzá.