Abramovic lenyúlta a közös műveiket, állítja Ulay

-

Ulay bepereli egykori alkotótársát, Marina Abramovicot, aki egyszer annyira meghatódott, amikor meglátta, hogy azóta is az arról készült felvétel az egyik legnépszerűbb videó a YouTube-on.


Frank Uwe Laysiepen, azaz Ulay bepereli Marina Abramovicot, amiért az szerinte sajátjaként állítja be és árulja közös műveiket, és őt még az évekkel ezelőtti megegyezésüknek megfelelősen sem fizeti ki, írja a Guardian.

A szerb Marina Abramovic, ugye, a világ legnépszerűbb performansz-művésze, a német Ulay pedig alkotó- és élettársa volt neki a hetvenes évektől kezdve egészen 1988-ig, amikor egy monumentálisan intim performansz keretében elváltak egymástól: a kínai Nagy Falon megtettek egymás irányába 2500 km-t. Két évtizeddel később aztán egy róluk készült felvétel médiagiccsé vált: 2010-ben, amikor az immár világhírű Marina Abramovic a New York-i MoMA-ban ült egy asztalnál három hónapon keresztül és napi nyolc órában nézett idegenek arcába, Ulay is odaült és Abramovic elsírta magát. Azóta ezt a videót tizenkét millióan nézték a YouTube-on. Ne legyünk restek újból megtekinteni.Emiatt tehát akár illúziórombolónak is nevezhetjük a hírt, hogy Ulay beperelte Abramovicot Amszterdamban. Szerinte a művésznő megsértette az 1999-ben kötött szerződésüket, és több galériát arra utasított, hogy a közös műveiket sajátjaként állítsák ki, továbbá az eladásokról sem küldött neki jelentéseket, ahogy arról korábban megegyeztek. Azt állítja, hogy négyszer fizetett neki Abramovic az elmúlt 16 évben, amelynek így önmagában természetesen nincs információértéke, mert azt nem tudjuk, hogy mennyit fizetett, vagy hogy hányszor kellett volna.

“Nem csupán üzlettársak voltunk. Közös műveink történelmet írtak, tankönyvekben szerepelnek. De ő (Abramovic) szándékosan hamisan állítja be ezeket, a nevemet pedig kihagyja” - nyilatkozta Ulay, aki tavasszal egyébként Budapestre jött volna az OFF Biennálé keretein belül, de betegsége miatt le kellett mondania a szereplését.

A Guardian cikke szerint Ulay a válás után eladta Abramovicnak a saját fizikai archívumát, hogy a nő kezelje a továbbiakban, azaz rendszerezze és adja el belőle, amit tud. A megegyezés szerint az árból 50 százalék illette volna az adott galériát, 30 Abramovicot és 20 Ulayt. A perirat szerint Ulay ennél kevesebbet kapott. Ulay szerint Abramovic azt is megakadályozta, hogy a Whispers: Ulay on Ulay című könyvben szerepelhessenek közös műveik, azok helyén rózsaszín négyzetek láthatók benne.

Abramovic ügyvédje azt mondta, hogy a vádak hamisak és csak ügyfele lejáratását szolgálják. Nem kommentálta a konkrét állításokat.